İveğen apandisit ya da hekimlik terimi olarak akut apandisit, apendiks adı verilen bağırsak bölümünün hemen cerrahi müdahale gerektiren iltihabıdır. Genellikle 15-30 yaşlar arasında sıktır. Görülme sıklığı kadın ve erkeklerde eşittir.

Apendiks kalın bağırdağın ilk bölümünde yer alır. Ucu kapalıdır. Karnın sağ alt bölümünde, kurşun kalem kalınlığında 4-7 cm. uzunluğunda bir yapıdır. Herhangi bir nedenle kalın bağırsağa açık bölümünün tıkanması iltihaplanmayı kolaylaştırır. Bu tıkanmaya akkan düğümlerinin büyümesi, küçük bir çekirdek vb. neden olabilir. Tıkanma sonucu apendiks içeriğinin bağırsağa akamaması, durağanlaşması apendiks dolaşımının bozulmasına ve mini canlıların üremesine neden olur. Böylece apendiks iltihabı gelişir.

Zamanında cerrahi müdahale ile çıkartılmayacak olursa apendiks duvarı canlılığını yitirir ve apendiks içeriği karın boşluğuna boşalır. Vücut savunması genellikle buradaki iltihaplanmayı sınırlar. Eğer sınırlayamazsa karın içi iltihaplanma yaygınlaşır. Bu çok tehlikeli gelişme günümüzde tıbbi olanakların artmış olması nedeniyle fazla görülmemektedir.

İveğen apandisitte belirti ve bulgular:

Başlangıçta göbek çevresinde bir ağrı ortaya çıkar. Hastalarca belirgin biçimde tanımlanamayan bir rahatsızlık hissi ile birlikte ağrı 1 ile 12 saat içerisinde, sağ alt kısımda yerleşir.

Bu aşamada ağrı biraz daha artar. Çok şiddetli olmayan ağrı bir huzursuzluk hissi ile birliktedir.

Bulantı ve iştahsızlık vardır. Bulantı her zaman kusma ile birlikte olmaz. İştahsızlık diğer karın içi sorunlardan ayırt edilmesi açısından önemli nir belirtidir.

Vücut sıcaklığı bu evrede normal ya da biraz yüksektir.

Hastalık bu aşamada belirlenip tedai edilmeyecek olursa ağrı giderek şiddetlenir. Bütün karında yaygın bir ağrı olarak algılanır. Ateş yükselir.

Gerekli tedavi sağlanamazsa hastanın genel durumu bozulur. Hastalık daha karmaşık ve ağır duruma gelmiş demektir.

Bu aşamada tanınıp tedavi edilmez ise ağrı şiddetlenir. Karında yaygın olarak hissedilmeye başlar. Ateş yükselir. Hastanın genel durumu hızla bozulur.

Hekim muayenesinde özel tanımlı bir noktaya bastırdığında ağrı şiddetlenir. Laboratuvar muayeneleri ile desteklenerek tanı kesinleştirilir.

İveğen apandisitin tedavisi apendiksin çıkarılmasıdır. Zamanında yapılan müdahale ile hasta kısa sürede sağlığına kavuşur.