İnsan vücudu diğer birçok memeli hayvanlarda olduğu biçimde dış ortam koşullarına karşı korunabilme özelliğine sahip değildir. Giyecekler insan vücut sıcaklığının korunabilmesinde önemli bir etkendir ve vücudumuzu dış ortam sıcaklık düşmesine karşı koruyabilmek için özellikle gereklidir.

Sağlığımızı koruyabilmemiz için dış ortam koşullarına göre giyinmelidir. Giyecekler hava, mevsim ve sıcaklık koşullarına uygun olmalıdır. Vücut sıcaklığı vücuttaki metabolizma süreçlerinde kimyasal olarak ortaya çıkan bir durumdur. Sıcaklık uç değerlerinin söz konusuolmadığı iklimlerde vücut, sıcaklığını kolayca 37°C de korur.

İnsanda vücut iç sıcaklığı 36-37°C'lik dar bir aralıkta tutulur. Vücut iç sıcaklığının 39,5°C üzerine çıkması önemli işlevsel hasarlara neden olabilirken, 42°C üzerine çıkması ölümcül kabul edilir. Kabul edilebilecek alt sınır 35. 5°C dir. 33°C kalp ve dolaşım işlevlerinde bozulmaya yol açar ve 25°C'nin altı ise ölümcüldür.

Giyecek malzemesinin alerji yapmayacak, teri emebilecek özellikte maddelerden yapılması yerinde olacaktır. Bu açıdan dokuma boyalarının niteliği de özem taşır. Tahriş edici ve alerjiye yol açan boyalar kullanılmamalıdır. Yün, pamuk vb. doğal lifler bu açıdan daha uygundur. Giysilerin kirlenmesine yol açabilecek işlerde önlük ya da tulum giyilmelidir.

Giyeceklerde aranacak başlıca özellikler şöyle sıralanabilir:

-Vücudu dış ortamın tüm etkilerinden korumalıdır.

- Sıcak havalarda güneşim etkisini azaltmalı, soğuk havalarda soğuktan korumalıdır.

- Tehlikeli maddelerin ve etkilerin vücuda zarar vermesini önlemelidir.

- Mümkün olduğunca teri emebilen, alerji yapmayan doğal maddelerden yapılmalıdır.

- Büyümeyi ve serbest hareketi kısıtlamamalıdır.

-Kolay yıkanan ve temizlenen dokumalar seçilmelidir.

Dar giyeceklerden kaçınmalıdır. Dar giyecekler aşırı terlemeye yol açarken,terin emilimini de önler.

Soğuk havalarda vücut sıcaklığını koruyabilmek için vücut kuru kalmalıdır. Terleme ısı kaybını dolayısıyla soğuktan zarar görme olasılığını da artırır. Bu nedenle soğuk havalarda koruyucu olacak giyecekleri ve bazı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

-Şapka, bere: İnsan vücudunun en çok ısı yitiren bölümü baştır. Alanının geniş olması terlemeye bağlı ısı kaybını artırır. Bu nedenle soğuk havalarda takılacak başlıklar özellikle çocuk ve yaşlılar için koruyucurol oynar.

-Boynu ve ağzı örten atkılar: Soğuk hava solunmasına bağlı daraltıcı hava yolu reflekslerinin önlenmesine yardımcı olur.

-Tam kapanan kol ağızları

-Parmaksız eldivenler: Eldiven elleri soğuktan ve dış etkilerden korumak için kullanılır. Parmaksız eldivenler diğer eldivenlere göre soğuktan daha iyi korur.

-Su geçirmez palto ve ayakkabılar (nem soğuk etkilenimini artırır): Palto ve ceket sıcak ortamda giyilerek dışarı çıkılmalıdır.

-Birkaç kat sıkı olmayan ceket altı giysi. Çok sıkı olursa arada koruyucu sıcak hava katmanı oluşamaz.