YAZARLAR

Tüm Yazıları Çağatay GÜLER

Gıda Kaynaklı Etkenlere Bağlı Hastalık Göstergeleri-2

11.12.2020 09:09

Gıda kaynaklı Salonella türleri, E.coli 015:H7, Listeria monocytogenes vb. etkenlerin yol açtığı hastalıklarla ilgili göstergeleri sıralamaya geçen yazımızda başlamıştık. Bu göstergeleri sıralamaya devam ediyoruz:

- Gıda işleme, taşıma, depolama, satış, ticari ürün haline getirme, sunma, elde satma işleri yapan kişi ve yerlerin kurala uygun olmayanların yüzdesi

-Belirli bir sürede düzeltilen yetersizlikler

-Gıda kaynaklı salgınlara neden olabilecek etmenler belirlenen kuruluşların sayı ve yüzdesi

-Yukarıdakilerin dışında sanitasyon yetersizlikleri saptanan kuruluşların sayı ve yüzdesi

-Tehlike kuşkusu bulunan yiyecekleri belirlemeye ve dağıtımını engellemeye yönelik bir programın olup olmadığı

-Gıdaların elden geçirilmesi, işlenmesi, depolanması, nakli ve dağıtımıyla ilgili süregiden güvenli olmayan, sağlığı tehlikeye düşürebilecek yöntem ve uygulamaların belirlenmesini ve yasaklanmasını sağlayacak bir programın olup olmadığı.

-Besinlerde canlıkıran kalıntıları ve toksik kimyasalların bulunup bulunmadığını belirlemeye yönelik olarak numune alma ve analizi ile ilgili bir programın varlığı.

-Toplum gıda güvenliği programınca kolayca sağlanabilecek yiyeceklerin kalitesini, mikrobiyolojik ve kimyasal kirletici belirlemeye yönelik bir laboratuar testinin olup olmadığı.

-Lokantalardan yararlananlara hizmet eden personelden toplumun gıda kaynaklı hastalıklardan korunmasına yönelik hizmetlerden yararlananların yüzdesi…

-Hizmet sunulan toplumu gıda kaynaklı hastalıklardan korunmasına yönelik bir bilgilendirme programının olup olmadığı

-Genel toplumu yiyeceklerin saklanması, hazırlanması, konservelenmesi ve sunumu konusunda bilgilendirmeye yönelik bir programın olup olmadığı.

-Müfredatlarında gıda hijyeni bulunan okulların yüzdesi

-İçinde besin sağlığı ve besin kaynaklı hastalık kontrolü ile bilgi bulunduran toplum sağlığı eğitimine yönelik kitapların yüzdesi.

-Özellikle gıda kuruluşlarının yönetici ve personelini besinlerin uygun biçimde saklanması ve hazırlanması, ayrıca hastalık bildirimlerinin gerekliliği konusunda bilgilendirmeye yönelik bir programın olup olmadığı.

-Gıda kaynaklı hastalık durumlarını izleyen ve tanımlayan, kirlilik kaynaklarını belirleyen, salgınlara katkı yapan etmenleri ortaya koyan, koruyucu ve kontrol önlemlerini öneren bir hastalık gözetim sisteminin olup olmadığı…

-Toplumu gıda kaynaklı hastalık bildirimine özendiren bir sistemin varlığı.

-Vatandaşlar, hekimler, hastaneler, okullar ve diğer kaynaklardan yapılan bildirimlerin yüzdesi.

-Hastalıkların yüz bin kişi başına bildirimi.

-Bildirimi yapılan salgınların nedenler ve etkenleri belirlemek üzere incelenmesi.

-Bildirimi yapılan salgınlardan incelemesi yapılanların yüzdesi.

-Etiyoloji, taşıyıcı ve salgına katkı yapan etmenlerle ilgili araştırmalar.

-Yapılan laboratuvar analizlerinde sağlığa uygun bulunmayan gıda numunesi yüzdesi (kimyasal, bakteriyolojik)

Haberler

Politika

Akşener'den "aşı takvimi açıklansın" talebi:

Politika

GSS ve Bağkur prim borcu olanlar sağlık hizmeti almaya devam edecek

Ekonomi

Palandöken, esnafın sorunlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktardı

Ekonomi

Türk-İş, iş kollarına göre Kovid-19 vaka sayılarının açıklanmasını istiyor

Sağlık

Türk hekimler Kovid-19 ile helikobakter arasında ilişki olduğunu keşfetti

Spor

Gençlerbirliği Kulübünün onursal başkanı İlhan Cavcav, mezarı başında anıldı

Spor

MKE Ankaragücü'nde Cebrail Karayel ile yollar ayrıldı

Politika

CHP'li belediyelere "kırsal mahalle düzenlemesine yönelik adım atın" talimatı

Ekonomi

Kurulan şirket sayısı yüzde 8 kapanan şirket sayısı yüzde 43,57 arttı

Genel

Askerlik ve bedelli askerlik yerleri MSB tarafından açıklandı

Politika

“2021 Ocak ayına ilişkin zam farklarını bugün hesaplara yatırıyoruz”

Politika

Altay: Aşı neden gelmedi?