Yaşıyor olmayı belirleyen merkez beyindir. Beyin düşünebilme yetisinin organı... Kimi filozoflar 'düşünüyorum, öyleyse varım' ilkesi nedeniyle var oluşu beynin yaşıyor olmasına özdeş sayarlar. İyiyi ve kötüyü, doğruyu ve yanlışı beynin yardımıyla ayıt ederiz. Beyin sağlığı düşünme ve sağlıklı karar verme sürecini etkiler.Bir uykusuzluk sürecidüşünme ve kararlarımızı çok büyük oranda etkileyebilir. Yaşlılıkta en çok dilenecek iyi durum beynin işlevlerini yapabilmesi ve sağlıklı düşünme yetisinin sürdürülmesidir.

Uluslararası Sinirbilim derneğive Dama Vakfının önceliğimde her yılmartayının üçüncü haftası beyin farkındalığı haftası olarak işlenmekte. Beyin farkındalığı haftası 2008 yılında başladı. Uluslararası Sinirbilim Derneği sinirbilimindaha iyi tanıtılması, ilerlemelerin kamuoyuna anlaşılır biçimde iletilmesi ve sözkonusu gelişmelerin öneminin kavranmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Beyin kafatası tarafından korunur.Sağlam bir kemik yapı olmasına rağmen kimi zaman basit darbelerden bile zarar görmesi mümkündür. Boks gibi kafaya sürekli darbe gelen sporlarda koruyucu başlık giyilmesine rağmen beyin örselenmesine bağlı birçok sinir hastalığı ortaya çıkabilmektedir.Boksun bir spor dalı olarak görülmemesi özendirilmemesine yönelik görüşler giderek ağırlık kazanmaktadır.

Ruhsal sorunlar özellikle çöküntü, uyuşturucu bağımlılığı, alkol vb. davranışa bağlı sorunlar beyin sağlığınıetkileyebilen önemli etmenler arasındadır.

Beyin sağlığını korumak için bazı uygulamalar yararlı olabilir:

-İnsanlarla ilişki koparılmamalı, sosyalleşme sürdürülmelidir.

-Kendini dünyanın merkezi saymamalıdır.

-Tek düze bir yaşamdan kaçınmalı yeni şeyler denenmelidir.

-Kalıp davranış özelliklerini benimsemekten kaçınılmalı, kalıpları aşmayı bilmelidir.

-Duygular küçümsenmemeli, zaman zaman mantığın dar kalıplarından sıyrılmaktan korkmamalıdır.

-'Alternatif tıp' diye bir şey olmadığı unutulmamalıdır. Otlar vb. önerileri salata miktarının üzerinde yemekten kaçınmalıdır.

-Yemek dahil her şeyin azının kara çoğunun zarar olduğu unutulmamalıdır.

-Bazı görüşlere göre bulmaca çözmek yararlı olmaktadır.

-Gülme ve eğlenme fırsatları kaçırılmamalı, müzik dinlemelidir.

-Kin, nefret, aşrı hırs vb.nin insan ruhuna yük olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Gerek günlük yaşamda gerekse iş yaşamında kafaya darbe gelmesi olasılığı söz konusu ise koruyucu başlıkkullanılmalıdır. Başlığım özelliği olası darbe türlerinden koruyabilecek özellikte olmalıdır. Bisiklet, motosiklet ya da inşaat işçilerinin koruyucu başlıkları gibi.