Uluslararası ağrı çalışmaları derneği ağrıyı:

'Vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, gerçek ya da olası bir doku hasarı ile birlikte olan, hastanın geçmişteki tüm deneyimlerini kapsayan, hoş olmayan, duygusal ve duyusal bir duygu' olarak tanımlar.

Süresine göre iveğen ya da süreğen olabilir. Süreğen ağrılar 3-6 aydan uzun süren ağrılardır. İveğen ağrılara yaralanma, ameliyat vb. nedenlerle ortaya çıkan ağrılar örnek verilebilir. Kaynağı ya da nedenine göre kanser ağrıları, eklem ağrıları, uçuk ağrıları, ameliyat sonrası ağrılar biçiminde sıralanabilir. Orak hücreli anemi gibi bazı hastalıkların kendilerine özgül ağrılı dönemleri olabilmektedir. Bazı hastalıklarda ağrılı dönem nöbetleri olabilir.

Ağrılar kimi zaman bölgesine göre adlandırılır: baş ağrısı, boyun ağrısı, bel ağrısı, karın ağrısı gibi.

İç organlardan kaynaklanan ağrılar genellikle küt, yerinin belirlenmesinde güçlük çekilen ağrılardır. Diğer vücut ağrıları ani, keskin, yeri kesine yakın gösterilebilen ağrılardır.

Ağrı derecelendirilmesi ve karşılaştırılması zor bir yakınmadır. Nesnel karşılaştırma öğelerinden yoksun olunması ağrıların gerçek anlamıyla değerlendirilmesini güçleştirmektedir. Ağrının tanımlanmasında sözel, özel sayısal ölçekler, çizelgeler geliştirilmişse de kimi değerlendirme güçlükleri öznel nedenlerle devam etmektedir. Kişisel, ruhsal, kültürel bir takım nedenlerle önemli değişiklikler gösterir. Daha farklı bir anlatımla aynı düzeyde ağrılara verile bireysel tepkiler farklıdır.

Ağrı bir hastalık değil belirtidir. Belirtinin kaldırılması hastalığın adının konulmasını ve nedene yönelik tedavi olanağını kaldırır. 'Yangın var' diye bağıran birinin ağzını tıkamak gibidir. Kimi toplumlarda ağrı kesici kullanımı kampanyalar düzenlenmesini gerektirecek derece artabilmektedir. Bu nedenle gerçek tedavi ağrının nedeninin ortadan kaldırılmasıdır. Gereksiz ve bilinçsiz ağrı kesici kullanılmasından kaçınılmalıdır. Ağrının nedenine göre değişik müdahale yöntemleri önerilebilmektedir. Bunların arasında cerrahi vb. girişimsel yöntemler de vardır.

Ağrı için kullanılan ilaçlara ağrı kesici hekimlik dilindeki karşılığıyla analjezik denmektedir. Gereksiz ve aşırı analjezik tüketiminden kaçınılmalıdır.

Ağrı kesici kullanımı gerçek nedenin belirlenmesini engellememeli ve geciktirmemelidir. Dünya Sağlık Örgütü ağrı kesici ilaçların kullanılmasında aşağıdaki kurallara ve aşamalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektedir:

-Ağrı kesicinin seçimi, ağrının şiddeti göz önüne alınarak, kademeli yapılır.

-Ağrı kesici seçiminde, ağrının nedeni ve niteliği göz önüne alınır.

-Ağrı kesici kullanımında öncelikle ağızdan yol tercih edilir.

-Ağrı kesici doz kişiye göre belirlenir.

-Ağrı kesiciler düzenli zaman aralıklarında alınır.

-Yan etkilere karşı koruma ve tedavi yapılır.

-Ağrı kesicilerle birlikte destekleyici bazı etkenler de kullanılır.

-Hasta ve bakımından sorumlu olanlara endişelerini giderecek bilgilendirme yapılır.