Fazla kilolar pek çoğumuz çok büyük problemlerden biri. Hareketsiz yaşam sürmek veya kötü beslenme bu kiloların oluşmasının en baş sebeplerinden biridir.

Diyetisyen Betül Serttaş günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz sağlıklı olarak düşünüp kilo vermemizi zorlaştıran yiyecekler hakkında bilgi verdi. 

Peki bu yiyecekler neler?

KIZARTMA

Lezzetiyle büyük küçük herkesin sevdiği kızartma hem sağlığın hem de kilo vermenin en büyük düşmanı. Et, balık, tavuk, patates gibi kızartılmış gıdalar kızartma yapıldığında trans yağ oluşturur. Oluşan yağ kolesterolü artırır ve vücutta yağ oranınızın artmasına, damar tıkanıklığına sebep olur. Kilo vermeyi kolaylaştırmak için kızarmış ve yağlı besinler yerine haşlanmış besinleri tüketmeniz önerilir.

BEYAZ UN

Beyaz un içeren gıdaları tükettiğinizde kan şekeriniz ani yükseleceğinden daha hızlı acıkmanıza neden olur. Bu durum da hızlı kilo alımına sebep olur ve doyma hissini azaltır. Kilo vermek isteyenlerin beyaz un içeren ekmek, kek, börek, pasta gibi besinlerden uzak durması gerekir. 

Günlük beslenmemizde çavdar, tam buğday, tam tahıl, kepek veya yulaf unlarını tercih ederek kilo verme sürecinize destek olabilirsiniz.

TUZ

Gün içerisinde aşırı tuz tüketimi vücutta aşırı ödem oluşumuna sebep verir. Türkiye’de günlük ortalama tuz tüketimi 18 gram! İhtiyacımız ise sadece 5 gram.  yüzden Kilo verme sürecine yardımcı olmak adına günlük alınan tuz miktarını sınırlamanız gerekir. Gizli tuz içeren salamura, salam, sucuk, sosis, cips gibi besinleri de hayatınızdan çıkarmanız ödem oluşumunu azaltıp kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.

ŞEKER

Şekerin fazlası vücudumuzda karaciğer tarafından yağ olarak depolanır. İdeal bel ölçüsünün üzerinde olan ve göbek bölgesinde yağlanma olarak bilinen elma vücut tipli bireylerin fazla şeker tükettiği yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Fazla şeker tüketimi insülin salınımını arttırdığından bölgesel yağlanmaya neden olmaktadır. Bu yüzden günlük beslenmemizde basit şeker alımından kaçınmalı bunun yerine kompleks karbonhidrat kaynaklarından faydalanmalısınız.

ASİTLİ İÇECEKLER

Gazlı içeceklerin içerisinde bulunan şeker, insülin salgılanmasını arttırır ve kan şekerinde düzensizliklere yol açar. Gün içerisinde asitli içecekler çok tüketildiğinde kişide halsizlik, hızlı acıkma, daha fazla şekerli ve gazlı içecek tüketme isteği ve tatlı krizlerini kontrol edememe gibi sorunlar görülmeye başlanır. Asitli içecekler yüksek dozda fruktoz ve glukoz şurupları içerdiklerinden kalp hastalıkları, diyabet gibi metabolik rahatsızlıklara davetiye çıkartır. Bu süreçte maden suyu, ayran, şekersiz ev yapımı limonata gibi içecek tercihlerini benimseyerek asitli içecekleri hayatımızdan çıkarabiliriz.

Muhabir: Hatice Gürel