Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Genel Değerlendirme Toplantısı’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Her ayın ilk haftası basın mensuplarıyla bir araya geleceğini söyleyen Bozbey, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bursa büyükşehir Belediyesi’ndeki akraba atamaları iddialarına ilişkin açıklık getirmek istediğini belirten Bozbey, “Halkımızın hassasiyetlerini anlıyoruz. Bunun için daha netleşmemiş, süreci tamamlanmamış bir konunun bu kadar kamuoyunun gündemine gelmesini de elbette ki önemsiyoruz. Bu konuyla alakalı olarak gereğini yaptığımızı da kamuoyunun bilmesini istiyorum. Belediyemizi yönetirken liyakatli ve deneyimli kadrolarla hizmetlerimizi en iyi şekilde sunacağımızı tüm kamuoyunun bilmesini isterim" ifadesini kullandı.

‘GENEL MERKEZİMİZLE HERHANGİ BİR GÖRÜŞME YAPMADIM’

Yabancı öğrenci alımında usulsüzlük iddiası Meclis gündeminde! Yabancı öğrenci alımında usulsüzlük iddiası Meclis gündeminde!

Toplantının ardından bir basın mensubunun Bu konuyla ilgili 'gereği yapıldı' dediniz. Yapılan nedir sorusu üzerine, sürecin tamamlanmadan bittiğini vurgulayan Bozbey, “Zaten süreci tamamlanmamış bir konuydu. Tamamlanmadan bitti. Onunla ilgili herhangi bir şey yok. şeklinde konuştu. Bozbey, basın mensubunun Bu konuyla ilgili genel merkezle bir görüşmeniz oldu mu sorusunu ise Genel merkezimizle herhangi bir görüşme yapmadım. diyerek cevapladı.

Göreve gelmeden önce belediye borcunun 7,1 milyar lira olduğu açıklandığını belirten Başkan Bozbey, Ancak devir teslim esnasında yani 6 Mayıs’ta Büyükşehir Başkanvekili aynı zamanda Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, borcun iştiraklerle 20 milyar lira civarında olduğunu belirtmişti. Bizim ekibimiz gece gündüz çalışarak ve yaklaşık yüzde 70 araştırmayı ancak yapabildiğimizi söylüyorum. Ulaşamadığımız noktalar var, bu çalışmalar devam ediyor. Tablonun tamamı ortaya çıkınca bunu da kamuoyu ile paylaşacağız. Ulaştığımız borç bilgilerini Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ ve diğer iştiraklerimiz olmak üzere paylaşıyoruz. Bursa Büyükşehir borcu 10 milyar 309 milyon civarında. BUSKİ’nin borcuna baktığımızda 10 milyar 132 milyon lira. Bağlı şirketlere baktığımızda toplam olarak değerlendirdiğimizde yaklaşık olarak 4 milyar 635 milyon lira bir borç var. Üstelik incelemelerimiz tamamlanmadı. Acı ama gerçek tablo bu. 7.1 milyar ile başlayan 20 milyar ile devam eden sürecin 25 milyarı aştığını görüyoruz. Borçlar milyon milyon değil, milyar milyar artıyor. Bu para nerede harcandı Trafik sorunu mu çözüldü Metro mu yapıldı Büyük kentsel dönüşüm mü yapıldı Bursa’nın planlama sorunu mu çözüldü Bu paralar nereye gitti. Bu parayla neler yapılabilirdi 25 milyar lira ile 19 kilometre metro hattı yapılabilirdi. 110 kilometre hafif raylı sistem yapılabilirdi. 155 kilometre metrobüs hattı yapılabilirdi. 2 bin 100 adet kreş yapılabilirdi. 60 metrekareden 21 bin sosyal konut yapılabilirdi. Belediyeye bağlı şirketlerin ihale ve satın almalarındaki usulsüzlükler ile belediyeye 5.5 milyar lira gibi büyük bir borç yükleyen yeni stadyum örneği gibi, T2 hattı çok sorun olmuştu. Yerine metrobüs yapılsaydı 3 milyar avantaj sağlanacaktı. Bunların finansman maliyetlerini konuşmuyoruz. Her geçen bunların faiz yükleri üzerine biniyor. Bunun gibi yanlış projelerle Bursa bu bedelleri ödemeye üzgünüm ki mahkum. Bu süreçte 16 kişinin ilişiği kendi istekleri doğrultusanda kesilmiş. 10 milyon liranın üzerinde tazminat ödemesi yapılmış. Yönetici, çalışan, orada şirketlere ve diğer yerlere baktığımızda yılbaşından bu yana 524 civarında ilave personel alınmış sadece Binted üzerinden şirketlerle beraber 2024 yılbaşından beri toplam 524 personel alınmış. 41,5 milyon lira aylık ilave maliyet biniş diye konuştu.

Kendilerine oy veren ya da vermeyen herkesin başkanı olacağını anlatan Bozbey, Kentimizin sorunları için yaratıcı ve yapıcı çözümler bulurken asla ayrımcılık yapmayacağız. Hizmetlerimizi hem ortak akılla hem de kapsayıcı bir şekilde yürüteceğiz. ifadesini kullandı.

Bozbey, göreve geldikten sonra suda yüzde 25 indirim yaptıklarını, cadde üzerindeki otoparkları ücretsiz hale getirdiklerini, iş yeri tabelalarında Türkçe kullanımıyla ilgili karar aldıklarını belirterek, belediyenin borcuyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini ve şu ana kadar 25 milyar liranın üzerinde borç tespit edildiğini dile getirdi.

Belediyeyi ortak akılla yöneteceklerini vurgulayan Bozbey, Tasarruf yapacağız, yanlış proje yapmayacağız. Projelerimizi taraflarla konuşarak onlarla katılımcı bir anlayışla ortaya koyacağız ve uygulayacağız. dedi.

Kaynak: DHA