Ebru APALAK
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Bahanesi Yok” kampanyasını bugün Ankara’da Atakule Event Hall’de başlattı. Kampanya, 10 Aralık’a dek sürecek.

İlk konuşmayı yapan UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, kadınların maruz kaldığı her türlü şiddete karşı seslerini yükselttiklerini söyledi. Varbanova, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önlenebileceğini belirtti. Günümüzde 162 ülkenin ev içi, 247 ülkenin ise iş yerindeki şiddete karşı yasa çıkardığını kaydetti. On altı günlük kampanya boyunca yasaların insanların yaşamını dönüştürebileceğini göstermeyi hedeflediklerini bildirdi.

“TÜRKİYE’NİN 6284’TEN ÇEKİLMESİ TALİHSİZLİK”

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, kadın hakları ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilerletilmesinin AB'nin gündeminin en üst sırasında olduğunu söyledi. AB'nin Ekim 2023 tarihinde İstanbul Sözleşmesine katılımını memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Türkiye'de, kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi için topluma yardımcı olmayı sürdüreceklerini belirtti.

Landrut, “Elde edilen kazanımların korunmasında Türkiye'ye destek olmayı amaçlıyoruz. Türkiye’nin iki yıl önce Sözleşme’den ayrılmasına dair “Türkiye’nin 6284’ten çekilmesi talihsizliktir” dedi.

 “ŞİKÂYETİM VAR”, 25 KASIM’DA BAŞLAYACAK

Kampanyanın açılışına birçok kadın örgütü, diplomatik temsilci, hukukçu ve gazeteci katıldı. Sil Baştan Kadına Yönelik Şiddet ve Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Temsilcisi Ayşegül Küçükafacan, Türkiye’deki lâiklik ve eşitlikten vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı’ndan Ayşe Tek, “Şikâyetim Var” temasıyla 25 Kasım’da bir kampanya başlatacaklarını açıkladı.

Kadın Dayanışma Vakfı’ndan Merve Arılık, Türkiye’nin kadına yönelik şiddete karşı ulusal ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyledi. Arılık, Türkiye’den sorumluluklarını yerine getirmesini talep etti.

SANATLA AKTİVİZM BİRLEŞTİ

Avukat ve sanatçı Kutlay Evrensel, program sırasında yaptığı, sanatla aktivizmi birleştirdiği eserini katılımcılara anlattı. Kumaş parçası ve çamaşır suyuyla yaptığı eserle ilgili katılımcılara kâğıt dağıtan Evrensel, tek bir kelime yazmalarını istedi. Eserin son hâli katılımcıların yazdığı kelimelerle yeniden şekillenerek sosyal medyadan paylaşılacak.

Editör: Sezer Ç.