‘Yedinci Ev’ Milyon Performance sahnesinde ‘Yedinci Ev’ Milyon Performance sahnesinde

Matematikçi, filozof ve ressam Reşat Atalık’ın birbirinden kıymetli eserleri, başkentli sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Sanatla bilimin buluştuğu Reşat Atalık eserlerinin yer aldığı “Şifreler 2” isimli sergiye, Armada AVM içinde bulunan Galerim Sanat Galerisi ev sahipliği yapıyor. Galerinin “Ustaya Saygı” kapsamında düzenlediği sergiler içinde yer alan ve 16 Nisan’da açılışı gerçekleştirilen “Şifreler 2”, 29 Mayıs’a kadar görülebilecek.

Reşat Atalık, çok yönlü bir sanatçı ve bilim insanı olması dolayısıyla anlatması güç isimlerden. 1935 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Atalık, Devlet Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden birincilikle mezun olur. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinde de eserleri sergilenen Atalık, pek çok ulusal ve uluslararası ödülün de sahibidir. Atalık’ın eserlerini önemli kılan noktalardan biri resimlerinde sanatın yanı sıra matematiği de kullanıyor olması. Atalık2ın tablolarını seyrederken hem sanata doymak hem de matematiğin kusursuzluğunu görmek mümkün.

TABLO İÇİNDE TABLO SUNUYOR

Atalık’ın eserlerinde “tesadüf” yoktur, öyle ki 6’lı, 8’li ve 12’li kareler kendi içlerinde matematiksel bağlantılar barındırır. Aynı zamanda tablolarının içinde de tablo sunan Atalık, Alber Dürer’in “Melankoli” isimli gravüründeki; yan yana, alt alta ve çapraz toplamları eşit; “sihirli kare” anlamındaki dörtlü; karemajik görüntüden esinlenerek matematik, felsefe ve resim birleştirmeleri yapmıştır.

2003’ten sonra “Bütünler Teorisi” üzerine yoğunlaşan sanatçı, bu çalışmalarını 2006 yılında yayımladığı deklerasyonla sonuçlandırmıştır. Sanatçının söz konusu deklerasyonu, bugüne kadar dünyada yayınlanmış 5-6 önemli “Bütünler Teorisi”nden biri içinde değerlendirilirken, önümüzdeki yüzyılın yanı sıra çağdaş sanatı da etkileyeceği düşünülmektedir.

“Gerçeğin Ressamları ve Tanrısal Oran” adlı gurubun da kurucusu olan Reşat Atalık’ın eserleri;

Atalık’ın eserleri, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde, Paris, Lüksemburg ve Almanya’daki resmi ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır. Sanatçı 2018 yılında aramızdan ayrılmıştır.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU