Genel

BES-SEN: Emeklilerimizi yalnız bırakmayacağız

BES-SEN Genel Başkanı Öztürk tüm emeklilerin sorunlarının çözülmesi için çalışacaklarını belirterek, “Emeklilerimizi kimsesiz, yalnız ve sahipsiz bırakmayacağız.” dedi.

Ebru APALAK

Bağımsız Emekliler Sendikası (BES-SEN) Genel Başkanı Mehmet Öztürk, emeklilerin sorunlarına dair yazılı basın açıklaması yaptı. Öztürk, Türkiye’de yaklaşık 16 milyon emeklinin yaşadığını hatırlatarak, “Emeklilerin yaşadığı ve günümüze kadar gündeme taşınmamış sorunları had safhada” dedi. Emeklilerin yüzde 75’inin asgari ücretin altında maaş aldığına dikkat çeken Öztürk, erken yaşlarda çalışmaya başlayan, emeklilik hakkını kazanmış gençlerin, aktif iş gücüne katılabilmelerinin “sağlıklı bir sosyal güvenlik ve emeklilik sistemi içinde bulunmalarının son derece önemli” olduğunu belirtti. Bütün emeklilerin sorunlarının “hak temelli ve kapsayıcı bir anlayışla” çözülmesi ve insanca yaşayabilmeleri için çalışmayı sürdüreceklerini kaydetti. “Emeklilerimizi kimsesiz, yalnız ve sahipsiz bırakmayacağız.” diyen Öztürk, emeklilerin taleplerini şöyle ifade etti:

-En düşük emekli maaşı algısı ortadan kaldırılmalı, 

-Hiçbir emeklinin maaşı belirlenen açlık sınırının altında kalmayarak üst seviyelere çıkarılmalı, 

-Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) mağduriyeti giderilmeli, EYT ile ilgili ötelenen sorunlar hak sahipleriyle bir araya gelerek çözüm yolları birlikte aranmalı,

-Tüm kamu personeli ve emeklilerin ücret artışları belirlenirken büyümeden kaynaklı refah payı dahil edilmeli,

-Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere ödenen birer maaş ikramiyenin asgari ücrete eşitlenmesi sağlanmalı,

-Emeklilerin muayene, ilaç katılım payları ve fark ücretleri kaldırılmalı, 

-Adil bir intibak yasasının çıkarılması için 16 milyon emeklinin beklentileri karşılanmalı, katsayı ve gösterge sistemi yeniden ele alınmalı, emekliler kültür, sanat ve spor etkinliklerinden ücretsiz yararlanmalı, sosyal tesis olanakları bulunmayan emekliler için yeni sosyal tesisler yapılmalı, Turizm Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acenteları Birliği’nin gerçekleştireceği projelerle emeklilere makul ücretlerle gezi ve tatil imkânları sunulmalı, emeklilerin barınma sorunları için yerel yönetimlerle iş birliği yapılarak sorunlar çözüme kavuşturulmalı.