Gündem

Beş meslek örgütü, Filistin'in yanında

İsrail'in Filistin'e düzenlediği saldırılara dair başkentte açıklama yapan beş meslek örgütü, Filistin halkının yanında olduğunu belirtti.

Ebru APALAK

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İç Anadolu Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyon Kurulu, Ankara Tabip Odası ve Ankara Dişhekimleri Odası, İsrail'in Filistin'e yönelik on iki gündür süren saldırılarına ilişkin Ankara'da basın açıklaması yaptı.

MESLEK ÖRGÜTLERİ: BUGÜN DE BARIŞTAN YANAYIZ

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını KESK Ankara Dönem Sözcüsü İbrahim Kara okudu. Kara, İsrail'in saldırılarını "ağır bir savaş ve insanlık suçu" olarak niteledi. İsrail hükümetinin "savaş ve soykırım suçlarıyla" yargılanmasını talep eden Kara, bölgeye savaş gemisi gönderen ülkelerin "İsrail yönetimi kadar suçlu ve katliamların ortakları" olduğunu belirtti.

Türkiye'deki meslek örgütlerinin barıştan yana olduğunu ve Filistin halkıyla dayanışmayı sürdüreceklerini kaydeden Kara, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizin mimarları, mühendisleri, doktorları, dişhekimleri, kamu emekçileri, işçileri yani bu ülkenin emekçi halkı dün olduğu gibi bugün de katliamlara karşı barıştan, ölümlere karşı yaşamdan, kardeşlikten yana tavır almaktan çekinmeyecektir. Bizler bu ülkenin üreten elleri, Ortadoğu’da daha fazla kan akmaması, savaş politikalarının son bulması için ve yaşamı savunmak için Filistin halkının yanında olmaya, onlarla dayanışmaya devam edeceğiz."

KESK EŞ GENEL BAŞKANI YEŞİL: İKTİDAR, İKİYÜZLÜLÜKTEN VAZGEÇMELİ

Açıklamada söz alan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, İsrail'in uluslararası hukuku yok saydığına dikkat çekti. Yeşil, "Uluslararası Savaş Mahkemesi'ni bir an önce göreve çağırıyoruz. Bu saldırının gerçek failleri bu Mahkeme'de yargılanmalı ve gerekli ceza verilmelidir" diye konuştu.

TBMM'de Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yapmak için süresi iki yıl uzatılan tezkereyi hatırlatan Yeşil, tezkerenin uzatılmasının "tesadüfi" olmadığına işaret etti. AK Parti hükümetine seslenerek,  İsrail'le imzalanan ikili anlaşmaları iptal etmesini, Filistin halkına sosyal ve ekonomik açıdan destek vermesini hükümetten talep etti. Yeşil, "Üç günlük yas ilân eden iktidar, ikiyüzlülükten vazgeçmelidir" ifadelerini kullandı.

TTB MERKEZ KONSEY BAŞKANI FİNCANCI: BU SAVAŞI DURDURUN

Yeşil'in ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı konuştu. Fincancı, meslek örgütlerinin hak ihlâlleri ile insanlığa karşı suçlara karşı çıkmaları gerektiğini kaydetti.

İsrail'deki insan hakları savunucularının İsral'in Filistin'e yönelik işgaline karşı uzun yıllardır mücadele ettiklerini dile getirdi. Yahudi aydınların Amerika Birleşik Devletleri'nde

Senato'yu işgal ettiklerine değinen Fincancı, "İnsanca yaşayacağımız bir dünyanın özlemini hep birlikte hayata geçireceğiz." dedi. İsrail'in Gazze'de hastaneleri boşaltma talimatı verdiği sırada hekimlerle sağlık çalışanlarının elektrik, su ve gıdanın olmadığı bir ortamda Filistin'li hastaları bırakmayı reddettiklerini anımsattı. Fincancı, "Bu savaşı durdurun, 'barış hemen şimdi' diye haykırma sorumluluğunu taşımaktayız" dedi.

Meslek örgütlerinin üyeleri açıklamada "Savaşa hayır, barış hemen şimdi", "Katil İsrail Gazze'den defol", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarını attı.