Ebru APALAK

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) bugün yargı çalışanları ile yargının sorunlarına dikkat çekmek için Ankara Şube'de basın açıklaması yaptı.

BES Yönetim Kurulu adına açıklamayı BES 2 Numaralı Şube Yönetim Kurulu Üyesi Veli Çelik okudu. Çelik, 2009 yılından beri yargı emekçilerinin ekonomik haklarında hiçbir ilerleme olmadığını dile getirdi. Yargının bağımsızlığı ve çalışanların sorunlarının çözümü için yıllardır mücadele ettiklerini belirten Çelik, 12 Eylül 2010 referandumundan sonra AK Parti iktidarının "yargı sistemini iktidarlarını güçlendirmek ve toplumsal muhalefeti susturmak için bir araç olarak kullandığını" ifade etti.

"YARGI MENSUPLARI OLMAYAN DÜĞMELERİNİ İLİKLEME YARIŞINA GİRDİ"

Hükümetin ve Cumhur İttifakı'nın vatandaşların anayasal hakların kullanılmasını engelleyerek, "göstermelik demokrasicilik oynanarak" yargı yılı açılışı yaptığını kaydetti. Adlî Yıl Açılışı'nın Cumhurbaşkanlığı Saray'ında yapılmasını eleştiren Çelik, şu ifadeleri kullandı: "Anayasa gereği bağımsız olması gereken yargının, adlî yargı yılı açılışlarını dahi Saray'da yaparak âdeta kendi varlıklarını inkâr etmektedirler, yargı mensupları bağımsızlıklarının sembolü olan düğmesiz cübbelerinin olmayan düğmelerini ilikleme yarışına girişmektedirler."

Ankara Adliyesi'nde çalışan Çelik, vatandaşların adalet talebiyle adliyelere başvurularının arttığına dikkat çekti. Yargı hizmetlerinin ekonomik bedelinin arttığına değinen Çelik, davaların uzun sürmesi nedeniyle vatandaşların yargı sisteminden beklentilerinin zayıfladığına işaret etti.

BES: SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Yargı emekçilerinin çalışma yaşamlarının iş yükü, mobbing, keyfî olarak açılan soruşturmalar gibi sebeplerle zorlaştığını söyledi. Yargı paketlerinde emekçilerin ekonomik, özlük ve sosyal haklarının düzeltilmesi için hiçbir çalışmanın yapılmadığını vurguladı. Emekçilerin açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında bir ücret aldığını ifade eden Çelik, BES'in yıllardır gündemde tuttuğu taleplerinin yerine getirilmesini istedi. "Artık Yeter, Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz!" diyen Çelik, Sendika'nın taleplerini şöyle sıraladı:

-Ayrım yapılmaksızın, tüm yargı emekçilerine mesai ücreti ödenmeli ve ücretler günün koşullarına uygun hâle getirilmeli.

-Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarıyla kurum içindeki atamalar sürdürülerek atamalarda liyakat esas alınmalı.

-Yargı sınıfı hizmetleri oluşturulmalı, unvan ve kadrolar yeniden tanımlanmalı.

-Adalet Bakanlığı ve bağlı birimlerinde iş yüküne uygun olarak çalışan sayısı artırılmalı.

-Yargı emekçilerinin 2802 sayılı Yasa'dan çıkarılarak diğer kamu emekçileri gibi 4483 sayılı Memurîn Muhâkemâtı Kânûnû'na tâbi olması sağlanmalı.

-Tüm yargı emekçilerine adliye binalarının şehir merkezlerine uzak olması nedeniyle yol ücreti veya servis uygulaması sağlanmalı.

-Kaldırılan havuz paralarının emekçilerinin lehine olacak şekilde düzenleme yapılarak ödenmesine tekrar başlanmalı.

-Bütün yargı emekçilerine ücretsiz, nitelikli dört çeşit yemek hizmeti verilmeli.

-Tüm yargı emekçilerine kira yardımı yapılmalı.

-Mobbinge maruz kalan personelin durumunun değerlendirilmesi ve mobbingin önlenmesi amacıyla bir kurul oluşturulmalı ve mobbing uygulayan amire yaptırım uygulanması için düzenleme yapılması sağlanmalı.

-Nitelikli ve ücretsiz kreş açılmalı.

-Bilgi işlem bürolarında Bakanlık oluru ile görevlendirilen Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi kullanıcılarının statülerinin bir çözüme kavuşturulması sağlanmalı.

-Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde görev yapan personele sendikaya üye olma hakkı güvence altına alınmalı.

-Adalet komisyonlarının yapısı değiştirilerek komisyonun görev alanındaki en fazla üyeye sahip üç sendikadan birer temsilcinin komisyonun asil üyesi olacak şekilde düzenlenme yapılmalı.

Editör: Ezgi Bardakçı