Gündem

Belediye-İş Başkanı Nihat Yurdakul: Bizi greve zorluyorlar

Belediye-İş Genel Başkanı yerel yönetimlerde örgütlü belediye işçilerinin grev yapmak istemediğini ancak buna zorlandıklarını "Asla greve çıkmak istemiyoruz ama bizi greve zorluyorlar." diyerek ifade etti.

Ebru APALAK

CHP İşçi Sendikaları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçiler Sendikası (Belediye-İş) Genel Başkanı Nihat Yurdakul'u bugün ziyaret etti. Ziyarette belediye işçilerinin sorun ve talepleri ele alındı.

Başkan Yurdakul, işçilerin yüksek enflasyon yüzünden ek iş yapmak zorunda olduklarını söyledi. Yurdakul, grev yapmak istemediklerini vurgulayarak bazı belediyelerin kendilerini grev yapmaya mecbur bıraktıklarını ifade etti. İşçilerin sadece alın terlerinin karşılığını almak istediklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bir işçi greve çıkmayı asla istemez. Bunun ne kadar zor, ne kadar meşakkatli, ne kadar zahmetli bir iş olduğunu, ne kadar sıkıntılı bir iş olduğunu, ne kadar maliyetli bir iş olduğunu bilir. Asla

greve çıkmak  istemiyoruz ama bizi greve zorluyorlar. Zorlarlarsa da görevden kaçmayız. Ne pahasına olursa olsun bedelini öderiz. Bunu yaptığınız belediyeler var."

Yurdakul, Belediye-İş olarak siyasetin ve siyasetçilerin rengine bakmadıklarını dile getirerek, emeğe değer verenleri desteklediklerini kaydetti. Yurdakul, buna ilişkin şu ifadeleri kullandı: 

"Sendikacının partisi olmaz. Sendikacı, legal veya illegal hiçbir yapının emrinde güdümünde olmaz. Sendikalı ülkeler neyse oradan sapmamak için gayret gösteren, uğraş veren, çaba veren belediye sendikası olarak bize emeğe kim bir adım atıyorsa biz o bir adım atana üç adım attı." 

AK Parti, CHP, MHP ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nde örgütlü olduklarına değinen Yurdakul, emeğe saygı göstermeyen partilere karşı demokratik zeminde mücadele ettiklerini dile getirdi.

"SİZİ GREVE ÇIKARMAMAK İÇİN SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ"

Bazı belediye başkanlarının kendilerini tehdit ettiğini, bir belediye başkanının ise Sendika'yı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na şikâyet ettiğini açıklayan Yurdakul, söz konusu başkanların isimlerini Uyar'a vereceğini söyledi. CHP'li Hasan Efe Uyar ise,  Belediye-İş'in grev yapmaması için ellerinden geleni yapacaklarını "Sizi greve çıkarmamak için elimizden gelen ne varsa tüm sorumluluğu almaya hazırız." diyerek bildirdi. Yurdakul da kendilerini şikâyet eden belediye başkanıyla Uyar'la birlikte konuşmayı önerdi. Yurdakul, "Biz eğer bir hata yapıyorsak hatta yanlış yapıyorsak bunu telâfi etmek için gerekeni yaparız." dedi.

Yurdakul, sendika seçme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Ak Parti'li belediyelerin işçilerin üye olmak istediği sendikaya karıştığını söyledi. Uyar ise, CHP'nin örgütlenme özgürlüğünden yana olduğunu, CHP'li kurumlarda aksi yönde tavır alanlara engel olacaklarını "Kendi yönettiğimiz kurumlarda buna yol açan politikalar varsa buna karşı durmakta ve buna engel olmak da bizim boynumuzun borcudur." sözleriyle ifade etti.

"BURADA GİZLİ SAKLI YOK"

Yurdakul, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı olduğu dönemde Konfederasyon'un Başkanlar Kurulu toplantısının basına açık olması için uğraştığından ancak bunu başaramadığından bahsetti. Uyar'ın ziyaretini kastederek "Burası bir emek örgütü. Burada gizli saklı yok" diyerek ziyaretin basına açık olmasını istedi. Ancak ziyaret basına kapalı olarak devam etti.

CHP'Lİ UYAR: BİR BELEDİYE İŞÇİSİNİN TAVAN ÜCRETİ ORTALAMA BİR EVİN KİRASINDAN İKİ KAT YÜKSEK OLMALI

Uyar, hükümetin asgarî ücrette ve memur maaşlarında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıkladığı enflasyon verilerinin altında kaldığına işaret etti. Açıklanan enflasyon oranıyla "emekçilerin elinde hiçbir şey kalmadığını" belirten Uyar, gelecek ayda da bunun "istikrarlı bir şekilde" süreceğini aktardı. Uyar, "Aslında hükümetin burada üstüne basa basa istikrardan söz ettiği şeyin istikrarlı bir şekilde emekçinin kazancını ve onların hayatını, direncini eritmekten başka bir şey olmadığını görüyoruz." ifadelerini kullandı. Enflasyon Araştırma Grubu'nun verilerini hatırlatarak, veriler arasındaki farka dikkat çekti. Uyar, emekçileri bundan sonra daha zor günlerin beklediğini, emekçi vatandaşlarla dayanışmaya devam edeceklerini söyledi.

Yurdakul, CHP Genel Başkan Yardımcısı Uyar'a başkentte yaşayan bir belediye işçisinin alması gereken maaş miktarını sordu. Herhangi bir maaş miktarı telaffuz etmek istemeyen Uyar, emekçilerin en büyük gider kaleminin barınma olduğunu söyledi. Uyar, "En azından ortalama bir kiranın iki katından fazla tavan ücret alınmalı." dedi. Yurdakul da Uyar'dan söylemlerini eyleme dönüştürmelerini talep etti.