Genel

BEDA’da soru cevap toplantısı yapıldı

GC, BEDA başvurularıyla ilgili soru cevap toplantısı düzenledi.

Ebru APALAK

Gazeteciler Cemiyeti’nin (GC) Avrupa Birliği’nin (AB) finansal desteğiyle 2019 yılından beri yürüttüğü Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi (M4D) Projesi kapsamında verilen Basın Evi Destek Aracı başvuruları için soru cevap toplantısı yapıldı. Çevrim içi yapılan toplantının yürütücülüğünü GC Basın Meclisi Üyesi Yıldız Yazıcıoğlu üstlendi. Toplantıya M4D Direktörü Yusuf Kanlı ile M4D Finansal Destek Programı Uzmanı Kağan Kıraç katıldı.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ GAZETECİLERE EK PUAN VERİLECEK

GC’nin çoğulcu ve özgür bir medya ortamı için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Yusuf Kanlı, bu yıl başvuruları tamamen çevrim içi hâle getirdiklerini söyledi. Kanlı, BEDA’ya başvuracak serbest gazeteciler, medya kuruluşları ve medya alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarına (STK) “Lütfen, başvuru rehberini okuyun” dedi. Kağan Kıraç, başvuruculara başvurularını son güne bırakmamalarını önerdi. GC’nin deprem bölgesindeki gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları belirlediğini aktaran Kıraç, bu yılki başvurularda deprem bölgesinden başvuracak gazeteci ve mecralara ek puan vereceklerini duyurdu.

BEDA, serbest gazeteciler için Mesleki Sürdürülebilirlik Destek Paketi ile alternatif ve bağımsız haber platformları ile STK’ların başvurabildiği Yapısal Güçlendirme Destek Paketi olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Her iki pakete başvuran gazeteci ve kurumların habercilik faaliyetlerini 1 Ocak 2024-31 Aralık 2024 tarihinde Türkiye’de yürütmeleri gerekiyor. Ekipman temininden yazılıma kadar birçok kalemde verilen destek en az bin Euro, en fazla 10 bin Euro olarak verilecek.

Öte yandan Serbest Çalışan Gazetecileri Güçlendirme (Telif) Destek Aracı kapsamında ise gazeteciler bir yılda beş, proje boyunca ise on telifli haber üretiyor. Gazetecilere podcast ile yazılı haber ve foto-haber dalları için brüt 70 Euro, video-haber ve araştırma dosyası için 90 Euro telif ödenecek. Bu araç kapsamında toplam 442 haberin desteklenmesi bekleniyor.

BAŞVURULAR 20 EKİM’DE BİTECEK

M4D’nin Temmuz 2022 tarihinde başlayan ikinci dönemi, Temmuz 2025’e dek sürecek. BEDA başvuruları 20 Ekim saat 17:00’ye dek https://mis.media4democracy.org adresinden alınacak. Proje Ekibi, toplantıya katılanlara örnek başvuru formu gönderecek. Gazeteciler, hukukçuların oluşturduğu M4D Ulusal Komitesi ile AB Türkiye Delegasyonu ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nden birer gözlemcinin yer aldığı komite, başvuruları değerlendirecek. Önümüzdeki hafta ise bir bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.