Kurban Bayramı, birlik, beraberlik ve yardımlaşmanın hâkim olduğu bir zamandır. Aynı zamanda bu dönemde toplumumuzda et tüketiminin normalden daha fazla olduğu görülür. Bayram olması sebebiyle zengin bayram sofralarının üstüne yağlı et grubu da eklendiğinde sindirim problemleri ve bazı kan parametrelerinde yükselmelerle karşılaşılabilir.

Uzman Diyetisyen Ebru Çağıl, özellikle kavurma ve kızartma yöntemleri ile pişirilen etlerde yağ alımının çoğaldığını ve fazla pişirilen etlerde nitrozamin gibi kimyasalların ortaya çıkarak kanser riskini artırdığını söyledi. Bunun sonucunda bireylerde karaciğer fonksiyonlarının olumsuz etkilendiğini ifade eden Çağıl, “Et tüketiminin oldukça fazla olması bu dönemde kolesterol değerlerinin yükselmesine sebep olabilir. Yine bayram sofralarından eksik olmayan yoğun karbonhidrat, tatlı tüketimi de kilo artışı, kan şekeri yüksekliği, trigliserit artışına sebep olabilir. Tüm bu faktörler karaciğer parametreleri için risk oluşturmaktadır” dedi.

Karaciğer fonksiyonlarının özellikle Kurban Bayramı döneminde olumsuz etkilenmesinin önüne geçmek için basit tedbirlerin yeterli olduğunu dile getiren Çağıl, şu önerilerde bulundu:

*Öncelikle et tüketimi kızartma, kavurma şeklinde değil, haşlama, ızgara, buğulama pişirme yöntemleriyle tercih edilmeli.

*Lifler, kan kolesterol seviyeleri ve sindirim sisteminin normal fonksiyonunda kalması için önemli. Fakat Kurban Bayramı’nda lif tüketimi de azalır. Bu sebeple ızgara et yanında salata tercih edilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.

*Kahvaltı et ile başlamamalı, bayramda normal kahvaltı düzeni ile ilerlenmeli.

*Etler, kurban kesildikten sonra hemen tüketilmemeli, mutlaka dinlendirilmeli.

*Bayramda da hareketsiz kalmamak gerekir. Yapılan fiziksel aktiviteler, kan şekeri dengesinde ve  sindirim işlevlerinin daha sağlıklı gerçekleşmesinde önemlidir.

*Bayramda sıvı tüketimi ihmal edilmemeli. Çay, kahve sınırlandırılıp su tüketimi artırılmalı.

Fotoğraf: AA

Editör: Ezgi Bardakçı