ATO Meclis Salonu'nda düzenlenen panelin açılışında konuşan Sürdürülebilir Gelecek Derneği Başkanı Nejla Aykaç, iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi, enerji krizleri ve ekosistem bozulmalarının yalnızca bireysel yaşamları değil toplumların barışını da tehdit eder hale geldiğini söyledi.

Sadece yeni projelerde değil var olan yapılarda da dönüşüm yapmak gerektiğini belirten Aykaç, enerji verimliğini, sadece yeni binalarla sınırlandırmanın geçmişte yapılan hataları tekrar etmek olduğunu söyledi.

Mevcut yapı stokunun enerji dönüşümünde adaptasyonunun en az yeni teknolojiler kadar öncelikli olduğuna dikkati çeken Aykaç, panelde konuşulanların yalnızca bugünü değil geleceği de şekillendireceğini ifade etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Sera Gazı Azaltım Politikaları Dairesi Başkanı Abdurrahim Durmuş da Türkiye'nin Akdeniz havzasında bulunduğunu ve iklim krizinden etkilendiğini ifade etti.

İklim değişikliğinin en büyük sebebinin küresel sera gazı emisyonları olduğunu vurgulayan Durmuş, "Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 75,6'sı enerji sektöründen kaynaklanmaktadır." dedi.

Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele serüvenine de değinen Durmuş, Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olarak emisyonlarının arttığını dile getirdi.

Paris İklim Anlaşması gereği iklim değişikliğiyle mücadelede ülkelerin ulusal katkı beyanlarıyla yerine getirmesi gereken sorumluluklar olduğunu anlatan Durmuş, "İklim değişikliği küresel bir sorun, hepimiz bununla mücadele etmek zorundayız. Ancak her ülkenin kabiliyeti ve sorumluluğu farklı." diye konuştu.

"HALA ENERJİ VERİMLİLİĞİ BAĞIMLILIĞINDA YAPACAĞIMIZ İŞLER VAR"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Proje Destekleri Daire Başkanı Ersoy Metin ise Türkiye'nin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin farkında olduğunu, bu etkileri ortadan kaldırmak için başta enerji ve sanayi sektörü olmak üzere çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Gelişmiş ülkelere bakıldığında Türkiye'nin enerji yoğunluğunun hala yüksek olduğunu bildiren Metin, "Ama OECD ve dünya ortalamasının oldukça altındayız. Hala enerji verimliliği bağımlılığında yapacağımız işler var. Enerji verimliliği bağımlılığında yaptığımız işler de hep emisyon azaltımı ve iklim değişikliğine katkı sunan çalışmalar." dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Tesisat Daire Başkanı Hüseyin Namık Sandıkcı da Bakanlık olarak yaptıkları mevzuat çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Panelde, Enerji Verimliliği Tesisat Şube Müdürü Yıldız Çağan, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tombul, Ankara Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı Enerji Yönetim Şube Müdürü Fatih Kadıoğlu ve iklim aktivisti Erdal Açıkgül konuşma yaptı.

Kaynak: AA