Muhammed Ali Yahşi

Ankaralı bisikletliler, iki gün önce İstanbul’da bir otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden Doğanay Güzelgün ve kazalarda ölen diğer bisikletli arkadaşlarını anmak için Anıtpark’ta bir araya geldi. Buluşmada Bisikletli Yaşam Platformu’nun ortak basın açıklaması okundu. Açıklamanın ardından farklı gruplardan yüzden fazla bisikletli, artan ölümlü kazalara dikkat çekmek adına Anıtpark’tan Kurtuluş Parkı’na kadar pedal çevirdi.

“YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Buluşmada sözcülük yapan Pedallayan Kadınlar Platformu üyesi Linda Nihan, TBMM’de defaten gündeme gelmesine rağmen bisikletli ölümlerinin önüne geçilemediğini ve son iki yılda 350 bisikletlinin hayatını kaybettiğini söyledi. Bisiklet sporcuları ve bisiklete gönül vermiş vatandaşlar olarak yetkilileri göreve çağıran Nihan, ‘‘Hız limitleri çağrımızı duymazdan gelen İçişleri Bakanlığı'nı, turizmde bisikleti önemsiyoruz diyen ama yollarda hiç önlem almayan Turizm Bakanlığı'nı, bisikletli ölümlerini görmezden gelen Adalet Bakanlığı’nı tahammüden insan ölümlerini sıradanlaştıran hakimleri ve savcıları, kendi lisanslı ve milli sporcularının hayatını önemsemeyen Bisiklet Federasyonu’nu, her seçim arefesi bisiklet yolları görselleri ile afişleri süsleyip seçildikten sonra önce bisikletlileri unutan belediye başkanlarını göreve çağırıyoruz” diyerek, bisikletlilerin ölümleri ile sonuçlanan çarpışma davalarının da bilinçli taksirle açılmasını talep ettiklerini belirtti.

“KAZA DEĞİL DOĞRUDAN CİNAYET”

3 yıl önce Ankara’da bir otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden bisiklet sporcusu Umut Gündüz’ün ailesi de Anıtpark’taki toplantıdaydı. Oğlunu, Doğanay Güzelgün kazasındaki gibi alkollü sürücü yüzünden kaybettiğini belirten baba Menderes Gündüz, “Kazanın kendi içindeki tanımının doğru yapılması gerekiyor, 153 promil alkol almış ve yasal sınırın 3 katı hızla birine çarpmış insana ‘sen kaza yaptın’ dersen diğer sürücüleri de alkollü araç kullanmaya, hız sınırını aşmaya teşvik etmiş olursun. Bunun adı kaza değil doğrudan doğruya cinayet” diyerek duygularını ifade etti. Yargılamaların uzun sürdüğünü ve suçlunun cezasız kaldığını düşünen baba, “Umut’un ölümünün ardından O’na çarpan kişi üç aylık bir tutukluluk süreci yaşadı o da kamuoyunun baskısından kaynaklı. Ardından tutuksuz yargılandığı davadan 4 yıl 5 ay ceza aldı. 5 yılın altındaki cezalarda tutukluluk olmadığı için kişi serbest kaldı” dedi. Bisikletli ölümleri hakkında düşüncelerini dile getiren Anne Asuman Menderes, “300 bisikletli kardeşimizi trafik kazasından dolayı toprağa verdik. Doğanay Güzelgün’ün ölümünden dolayı içimiz yanıyor ancak katiller hiçbir ceza almıyor. Çünkü hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Onların serbest bırakılması bizim canımızı daha da yakıyor. Biz adalet istiyoruz, katillerin ceza almasını, çocuklarımızın toprağın altında rahat uyumalarını istiyoruz” diye konuştu.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı 2023 yılı Karayolu Trafik Kaza İstatistiklerine göre, yıl içerisinde 3690, Haziran ayında ise 1029 bisikletli, ölümlü, yaralanmalı trafik kazası yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2022 yılı karayolu trafik kaza istatistiklerinde ölümlü, yaralanmalı kazaların yüzde 2,7’sini bisikletli kazalar oluşturdu.

Editör: Ezgi Bardakçı