Genel

Bal piyasanın taklit ürünlerden arınması lazım

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, piyasanın taklit ürünlerden arındırılmasını istediklerini belirtti.

Arıcılık sektörünün en büyük sorunlarından biri olan balda sahtecilik olduğunu ifade eden TAB Başkanı Şahin, "Ülkemiz 9,2 milyon koloni varlığı ve 114 bin ton bal üretimiyle dünyada ikinci sırada yer alan arıcılıkta stratejik bir öneme sahip olan bir ülkedir. Ülkemiz üç kıtanın birleşiminde yer aldığı için; bu üç kıtayı da temsil edecek şekilde bal veren bitki ve endemik bitki türüne sahiptir. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) olarak dünyada lider olma yolunda ilerleyen arıcılık sektörünü temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşuyuz. TAB olarak kurulduğumuz günden bu yana her zaman birinci önceliğimiz üreticilerimizin ve tüketicilerimin menfaatlerini korumak ve gözetmek olmuştur.Bu kapsamda da özellikle ballarımızın kimliklendirilmesi konusunda 15 yıldır projeler yürütmekteyiz. Bu projelerden elde ettiğimiz sonuçlarla; Ulusal ve uluslararası standart/tebliğlerin hazırlanmasında önemli katkılar sağladık. Dünyadaki prestijli dergilerde değerli ballarımızla ilgili makalelerin yayınlanmasının önünü açtık. Coğrafi işaret sürecine kaynaklık edecek bilimsel literatür oluşmasına katkı verdik." dedi.

BAKANLIK YAPTIRIMI ŞART

Tüm dünyada yasal mevzuatlarda balın orijinalliğini korumak amacıyla; bala dışardan bir madde eklemek ve balın yapısından herhangi bir bileşeni çıkarmanın sahtecilik olarak kabul edildiğini belirten Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan bu konularda yaptırım uygulamasını beklediklerini aktardi. 

AVRUPA GÜVENLİ BAL YİYORSA ÜLKEMDEKİ İNSANDA GUVENLİ BAL YEMELİ

Şahin, Bakanlığın laboratuvarlarında balın saflığını ölçecek NMR makinelerin olduğunu belirterek 'Bunların 2025'ten itibaren kullanılmasını dört gözle bekliyoruz. Avrupa'da nasıl bal yiyorlarsa, benim ülkemdeki insanlar da bu denli güvenli bal yemeli." diye tamamladı.