Hazine ve Maliye Bakanlığının 2025 bütçe görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Bakan Mehmet Şimşek burada yaptığı konuşmada, geçen sene uluslararası standartlara uygun, kurala dayalı ve iyi tasarlanmış bir programı uygulamaya başladıklarını belirterek, “Programımızın nihai hedefi, sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımıdır. Bu hedefe giden yolda; fiyat istikrarı, bütçe disiplini, sürdürülebilir cari açık ve yapısal dönüşüm en temel bileşenlerdir” ifadelerini kullandı.
Enflasyonla mücadele için uygulanan politikalara rağmen küresel ekonomi yumuşak inişi başarıldığını ifade eden Bakan Şimşek, “2023 yılında yüzde 3,3 büyümüştür. Önümüzdeki 5 yılda küresel büyümenin yüzde 3,2 seviyesinde ılımlı seyretmesi bekleniyor” dedi. İhracatımızın yüzde 72’sini oluşturan Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da büyümenin 2025 yılında hızlanması beklendiğini kaydeden Şimşek, “2025 yılı sonuna kadar piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 75 baz puan, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ise 135 baz puan daha faiz indirimi yapmasını öngörmektedir. Bu durum gelişmekte olan ülkeler açısından olumludur” dedi.
Emtiya fiyatlarında bu yılın on aylık döneminde yüzde 2,9 gerileyen küresel emtia fiyatlarının, 2025’te de yüzde 0,9 düşmesi öngörüldüğüne vurgu yapan Bakan Şimşek, “Enerji fiyatları kaynaklı emtia fiyatları üzerindeki riskler aşağı yönlüdür. Özetle; önümüzdeki dönemde küresel büyüme, ticaret ve finansal koşulların ülkemiz için daha destekleyici olması beklenmektedir” tespitini dile getirdi.
Borçlanma 4 stratejiye dayanacak
Borçlanma politikasının dört stratejik ölçüt üzerinden yürütülüceğini kaydeden Bakan Şimşek, “Birincisi; kur riskini azaltmak için ağırlıklı olarak TL cinsinden borçlanıyoruz. TL cinsi borcun stok içindeki payını 2023 sonuna göre 6 puan iyileştirerek yüzde 42’ye çıkardık. İkincisi; borcun vadesini uzatarak stokun refinansman riskini düşürüyoruz. Vadesine 1 yıldan az kalan senetlerin stok içindeki payını 6 puan azaltarak yüzde 17 seviyesine düşürdük. Üçüncüsü; faiz riskini azaltmak için değişken faizli borçlanmanın payını sınırlıyoruz. Merkezi yönetim borç stokunun yüzde 70’i sabit faizli borçlardan oluşuyor. Son olarak; güçlü nakit rezervi tutarak, olumsuz piyasa koşullarına karşı likidite ve refinansman riskini yönetiyoruz. 2023’te yüzde 139,5 olarak gerçekleşen iç borç çevirme oranını bu yıl yüzde 132’ye ve 2025’te yüzde 119’a düşürmeyi hedefliyoruz. 2024 yılında yükümlülük yönetimi işlemi dâhil 11,7 milyar dolar anapara öderken 10,5 milyar dolar borçlandık. 2025 yılında 11 milyar dolar dış borç alıp, 13 milyar dolar anapara ödemesi yapacağız” diye konuştu.
Konuşmasında vatandaşların doğal gaz ve elektrik faturalarının büyük kısmının karşılandığını ifade eden Bakan Şimşek, 2023 yılında konutlarda yüzde 70, KOBİ’lerde yüzde 29 oranında sağlanan sübvansiyonun 2024 yılının 9 aylık döneminde ise meskenlerde yüzde 65, KOBİ’lerde yüzde 25 oranına çıktığını belirtti.
Dijital vergi dairesi birleştirmesi tamamlandı
Mükelleflerin vergi yükümlülüklerini kolaylaştırmak için elektronik ortamda sunulan hizmetleri ‘Dijital Vergi Dairesi’ altında birleştirdiklerini kaydeden Şimşek, “E-Beyanname sistemi ile bugüne kadar 1.7 milyar adetten fazla beyannameyi elektronik ortamda aldık, sadece kağıttan yapılan tasarruf 850 milyon lirayı geçti. E-fatura ve e-defter uygulamasından toplam 2.1 milyon mükellefimiz yararlanıyor. Gider pusulalarının da elektronik ortamda düzenlemesine yönelik çalışmalar sürüyor. E-tebligat uygulamasını ise 9.6 milyon kişi kullanıyor. Bugüne kadar 176 milyonun üzerinde belgeyi elektronik ortamda tebliğ ettik ve böylece 9.5 milyar lira tasarruf sağladık. E-yoklama sistemimiz ile aylık ortalama 200 bin adet yoklama ve 100 bin denetim faaliyeti yapıyoruz. 2015 yılından bugüne kadar 20 milyon yoklamayı elektronik ortamda düzenledik, 450 milyon lira tasarruf sağladık” dedi.