Gündem

Bakan Göktaş: Filistin’de 75 Yıldır Aileler Parçalanıyor

8.Aile Şurası’nda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gazze’de yaşananlara dikkat çekti. ‘Filisten’de 75 yıldır aileler parçalanıyor’ dedi.

Nursel DİLEK MANAVBAŞI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş,8. Aile Şurası’nın açılışında konuştu.  Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, 8. Aile Şurası’nda konuşan Göktaş , ‘Güçlü Türkiye’ inşa etmek için büyük inanç ve gayretle çalıştıklarını belirtti. Bakan Göktaş, Cumhuriyetin 100. Yılını kutlayarak sözlerine başladı.

 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı 2019’da “Aileye Değer, Türkiye'ye Değer” temasıyla toplandıklarını, bu yıl ise “Türkiye Yüzyılı'nda Ailemiz, İstikbalimiz” diyerek yola devam ettiklerine dikkat çekti. İsrail- Filistin savaşına değinerek Türkiye’nin yaşanan insanlık dramına sessiz kalmadığını, Filistin halkının da diğer tüm milletler gibi özgür ve bağımsız yaşamaya hakkı olduğunu ifade etti. ‘75 yıldır Filistin’de aileler parçalanıyor’ diyen Göktaş, “Geldiğimiz noktada artık pervasızca kadın, çocuk, yaşlı demeden siviller hedef alınıyor. Dünyanın gözü önünde çocuklar ve kadınlar İsrail yönetimi tarafından katlediliyor. İnsanların yaşam hakkını yok sayan, aileleri yok eden, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere sivilleri mağdur eden bu anlayışa karşı, tüm dünyayı Türkiye gibi sağlam bir tavır almaya çağırıyoruz.” diye konuştu.

Bakan Göktaş, Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmanın yolunun tüm tehditlere karşı aile kavramını korumak, aileyi ve bağlarını güçlendirmekten geçtiğinin altınu çizdi.  Bu sebeple aile bağlarımıza her zamankinden daha fazla sahip çıkacak, aile bağlarımızı sarsacak yaklaşım ve uygulamalara karşı daha fazla teyakkuzda olacağız." dedi. Ailenin, kadın ve erkeğin, sevgi ve merhametle, birlik ve beraberlikle, alın teri ve fedakarlıkla var ettiği bir vatan olduğunu vurgulayan Göktaş, konuşmalarında şunları söyledi: “Aile, geçmişten bugüne evlatlarımızın milli ve manevi değerlerimizle yoğrulup güçlü bireyler olarak yetiştiği yuvadır. Aile, geleneklerimizin, göreneklerimizin aktarıcısı olan yaşlılarımızın hanelerimize getirdiği huzurdur. Aile, çocukluktan itibaren hayatın dalgalı denizinde dönüp dolaşıp geldiğimiz güvenli bir limandır. İnsanın, çağın yol açtığı fırtınalarda sarsılmadan, güvenle yoluna devam edebilmesi için zorda kaldığında sığınabileceği bir limanın olması gerekir. İşte o liman, o vatan, o yuva, o huzur ailedir. Biz, çınarlarımızın gölgesinde büyüyen bir nesiliz. Yaşlılarımıza sahip çıkmak, medeniyetimizin ve manevi değerlerimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Aileleri bir arada tutan en güçlü bağ, kuşaklar arasındaki bağdır. Bakanlık olarak, bu bağları korumak ve güçlendirmek için hep çalıştık, çalışıyoruz. Ailede güven ve huzur ortamını bozan her türlü şiddet karşısında, hak sahiplerini koruyan net bir tavır aldık, almaya da devam edeceğiz.”

“GENÇLERİ AİLE KURMAYA TEŞVİK ETMENİN YOLLARINI AÇTIK”

Aile kavramının korunabilmesi için gençleri aile kurmaya teşvik etmenin yollarını açmaya çalıştıklarını, Aile ve Gençlik Bankasıyla verilecek evlilik kredisinin yeni evlenen çiftlere yuva kurmanın mutluluğunu yaşatacağına inandıklarını vurgulayan Göktaş, gerek çalışma hayatında gerek karar alma mekanizmalarında kadınların katılımının gitgide artması için çalışmaları çeşitlendirdiklerini, aile kurumunu besleyen ve büyüten babaların eş ve çocuklarıyla saygı, sevgi ve merhamet eksenli ilişki kurması için çaba gösterdiklerini söyledi. Çocuklara yönelik bütün çalışmalarda aile sıcaklığını korumaya özen gösterdiklerini dile getiren Göktaş, "Tüm çocuklarımızın huzurlu, güvenli ve merhametli bir aile ortamında, milli ve manevi değerlerine bağlı, dürüst, erdemli ve ahlaklı şahsiyetler olarak yetişmeleri için çalışıyoruz." ifadesini kullandı.Koruyucu aile ve evlat edindirme programlarını tanıtan ve teşvik eden çalışmalar yaptıklarını belirten Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde yürütülen Gönül Elçileri Projesinin, bu alanda milletin teveccühünü kazandığını ifade etti.

“ŞURA’NIN SONUÇLARI 2024’TE YAYINLANACAK”

Göktaş,8.  Aile Şurası'nda, alanında yetkin ve birikim sahibi birçok katılımcıyı bir araya getirdiklerini, kamu kurumlarından, akademiden ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı geniş bir katılımla, nüfus ve demografi, çevre ve iklim, hukuk, dijitalleşme, sosyal kalkınma, yaşam döngüsü ve aile dayanıklılığı konularında 6 komisyon oluşturduklarını anlattı. Komisyonlar aracılığıyla, dünya nüfusunun hızla yaşlanması, iklim değişikliği, dijital dönüşüm süreci gibi aileyi tehdit eden unsurları değerlendirmek adına hukuk, yaşam döngüsü ve aile dayanıklılığı açısından çözümler aramayı hedeflediklerini aktardı. Eylülde 81 ilde ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve akademi dünyasından, binin üzerinde kurum ve kuruluş, 3 binden fazla katılımcıyla aile çalıştayları yaptıklarını aktaran Göktaş, Aile Şurası'nın tüm sonuçlarının da 2024'te yayınlanacak "Ailenin Güçlenmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı" için güncel ve güvenilir bir kaynak oluşturacağına inandığını vurguladı.