Sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durma, stresin minimum olduğu bir yaşam tarzı ile bağırsaklarda bulunan iyi huylu bakterilerin sayısında artış görüldüğünü belirten Baş, bu sayede bağırsak florasının daha sağlıklı bir hale geldiğini söyledi. Floranın kötüleşmesi sonucu bağırsak bariyerlerinin bozulması ile zararlı maddelerin geri emiliminin başladığını, bunun da bağışıklık sisteminin bozulmasına ve diyabet, depresyon, kalp damar hastalıkları gibi çeşitli hastalıklara yol açabileceğini ifade eden Baş, bağışıklık sisteminin bozulmaması ve hastalık risklerinin azaltılması için bağırsaklara iyi gelen besinlerin tüketilmesinde fayda olduğunu vurguladı.

BAĞIRSAK HAREKETLİLİĞİNİ ARTIRAN BESİNLER

Yüksek posa içeriğine sahip tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut ve kuru fasulye gibi besinlerin bağırsak hareketliliğini arttırarak besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişlerini hızlandırdığını belirten Baş, “Böylece zararlı maddelerin bağırsakta uzun süre kalmasının önüne geçilmiş olunur. Sağlıklı floranın devamlılığına destek çıkılır. Kompleks karbonhidrat olarak geçen tam tahıllı karbonhidrat kaynaklarını tüketmekte fayda vardır” dedi.

Probiyotiklerin bağırsak florasını düzenleyerek bağırsakların düzgün çalışmasına destek olduğunu ve zararlı maddelerin geri emilimini engellediğini vurgulayan Baş, probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunduğunu ifade etti. Kefirin içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığı için oldukça faydalı bir içecek olduğunu belirtti.

Bağırsaklara iyi gelen bir diğer besinin yoğurt olduğunu söyleyen Baş, “Yoğurt iyi bakteriler açısından oldukça zengindir. İçerdiği probiyotikler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık, ishal ve bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı korumada oldukça önemli etkisi vardır” ifadelerini kullandı. 

HAFTADA EN AZ İKİ KEZ OMEGA 3 TÜKETMELİ 

Omega 3'ün vücutta iyi bakterilerin artmasına destek olduğunu ve flora sağlığını desteklediğini belirten Baş, haftada iki veya üç kez omega 3 kaynaklarından zengin beslenmenin faydalı olacağını söyledi. Taze meyvelerin lif açısından zengin olduklarından dolayı bağırsakların çalışmasına destek olduğunu ve sindirim sisteminde olumlu etki yarattığını ifade eden Baş, kuru incir, kuru kayısı ve kuru erik gibi kuru meyvelerin de bağırsakların çalışmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Mercimek, fasulye ve nohut gibi kurubaklagillerin de lif açısından zengin besinler olduğunu aktaran Baş, lif bakımından zengin olmaları sebebiyle sindirim sisteminde olumlu etki yarattığını ve iyi bakterilerin beslenmesine yardımcı olduklarını söyledi.

Diyetisyen Elif Bilgin Baş, bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesinin bağırsak sağlığını korumada ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratmada önemli rol oynadığını ifade etti.

Muhabir: Muhammed Ali Yahşi