Ekonomi

Azerbaycan’dan Avrupa’ya Yeşil Enerji Koridoru Projesi için Ortak Girişim

Azerbaycan, Gürcistan, Macaristan ve Romanya, Karadeniz’in altından geçecek bir enerji hattı kurmak üzere büyük bir ortak girişim başlattı. Bu ortak girişim, Doğu Kafkasya’dan Avrupa Birliği’ne (AB) daha fazla yenilenebilir enerji getirmeyi amaçlıyor.

Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Macaristan hükümet temsilcileri, yeşil enerji koridoru projesiyle yeşil enerjiyi Avrupa’ya ulaştıracak denizaltı enerji hattını hayata geçirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Bu denizaltı kablosunun, Romanya ve Gürcistan’ı Karadeniz’in altından birbirine bağlayarak, Macaristan ve Azerbaycan’a kadar uzanacağı belirtililyor. Kablonun toplam uzunluğu 1200 kilometre olarak planlanırken, Romanya ile Gürcistan arasındaki hattın maliyetinin 3,5 milyar avro olması bekleniyor. 3 Eylül’de Bükreş’te yapılan toplantıda, dört ülkenin enerji nakil operatörleri ve hükümetlerinin desteğiyle “Yeşil Enerji Koridoru Güç Şirketi” adlı ortak şirketin kuruluş belgesi imzalandı.

Ortak girişimde yer alan şirketler arasında Romanya’dan CNTEE Transelectrica, Macaristan’dan MVM Group, Gürcistan Devlet Elektrosistemi ve Azerbaycan’dan AzerEnerji bulunuyor.

Romanya Enerji Bakanı Sebastian Burduja, Avrupa Komisyonu’nun güçlü desteğiyle hayata geçirilen bu stratejik projenin, bölgesel enerji güvenliğini artırmanın yanı sıra Karadeniz havzasındaki bağlantıları güçlendireceğini ve yenilenebilir enerji potansiyelini en iyi şekilde değerlendireceğini ifade etti. Ayrıca, projenin fizibilite çalışması sırasında, dört ülke arasında veri akışını hızlandıracak optik kablonun da eklenmesi seçeneğinin değerlendirildiğini belirtti. Bu sayede, bölgenin dijitalleşmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Denizaltı enerji bağlantı hattının fizibilite çalışmaları, 11-23 Eylül tarihleri arasında Azerbaycan’ın Bakü kentinde yapılacak olan 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda sunulacak.