Satmayıp özelleştirdiklerimiz arasında yer alan şeker fabrikaları için pancar eken çiftçi nihayet ekimden vazgeçti! Vazgeçmeme şansı da yoktu çiftçinin gelinen noktada…

Şeker pancarı çiftçisi ile bire bir konuşan ve onların sıkıntılarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in tespiti; çiftçinin ekimden vazgeçtiği gerçeği…

Bor Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesinin hem işçiyi hem de çiftçiyi perişan ettiğini dile getiren Gürer, özelleştirme sonucu el değiştiren fabrikada, onlarca işçinin çıkarılması ve başka kurumlara aktarılması sonucunda ise yıllardır işçilerin üyesi olduğu sendikanın varlığının da sonlandırıldığına dikkat çekiyor…

Türkiye'de pancar ekim alanlarının 126 bin hektar, işlenen pancarın 7 milyon ton, üretilen melasın 350 bin ton, üretilen yaş küspenin 2 milyon ton, üretilen şekerin bir önceki kampanya dönemine göre 950 bin ton, ekim yapan çiftçi sayısının ise Ocak 2018 yılı verilerine göre 50 bin çiftçi olarak belirlendiği bilgisini aktarıyor CHP'li Gürer…

Özelleştirme sonrası ortaya çıkan diğer saptamalarını ise şöyle paylaşıyor:

'Şeker Fabrikası devlete aitken, çiftçilerin getirdikleri ürünlerinin karşılığını eksiksiz bir şekilde alabiliyordu. Şimdi çiftçi ürününü fabrikaya verebilmek için günlerce sıra bekliyor. Polar ölçümleri ve fire oranlarının belirlenmesinde gelişigüzel uygulamalar çiftçinin ürününün karşılığını tam olarak alamamasına neden oluyor. Bu nedenle çiftçilerin çoğunluğunun önümüzdeki dönem şeker pancarı ekmeyeceği söyleniyor.'

Üreticilerin fabrikaya getirdiği şeker pancarının polar yani oranının düşük tutulmasının üreticiyi zarara uğrattığını ifade eden Gürer, mağdur olan çiftçilerin noter kanalıyla fabrikaya ihtar çekmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını da söylüyor.

Sadece polar oranında değil, fire oranının belirlenmesinde de benzer sorunların yaşandığının altını çizen Gürer, 'Çiftçi alışık olmadığı uygulamalarla geçen bir sezon yaşadı. Önce söküm ve fabrikaya geliş sürecini yeni işveren belirledi. Yetmedi. Fire oranı yüksek tutuldu. Ardından kota dolmadığı için çiftçi alışık olmadığı biçimde kota cezası ile tanıştı. Tüm yaşadıkları koşullar nedeni ile pancar ekmekten vazgeçeceklerini söylüyor.' Diyor.

Gürer, özelleştirme sonrası farikada çalışan işçilerin mağduriyetine de işaret ederek, özelleştirmenin ardından 238 işçiden 96'sının 4/B statüsüne geçirildiğini, 77 işçinin Türkiye Şeker Fabrikaları'na nakledildiğini, 65 işçinin de emekli edildiği bilgisini verirken, bu bağlamda ortaya çıkan sonucu ise şöyle değerlendiriyor:

'İşçi sayısındaki azalma nedeniyle Bor Şeker İş Sendikası de fabrikada azınlığa düştü. Böylece işçinin hakkını koruyacak bir örgüt kalmadı. Bu ülkemizde sendikasızlaştırma çalışmalarının somut bir örneği olarak gösterilebilir. Bor Şeker Fabrikasının Şeker Kota miktarı 62 bin ton, satışa konu taşınmazın yüz ölçümü 1.408.335,9 metre kare alana sahip iken satış dışı arazileri de yeni alan şirketin kullanımında olduğu iddiaları var. Bor Şeker Fabrikasının özelleştirme sonrasında yarattığı olumsuz tablo giderek derinleşiyor.'

Fabrika yok, üretici yok, çiftçi yok, sendika yok… Ama biz büyüyoruz!