Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ayaş domatesinin AB coğrafi işaret almasından büyük sevinç duyduklarını belirterek, üreticilere hayırlı olması temennisinde bulundu. Coğrafi işaretin başta tarımsal olmak üzere ürünlere daha da değer kattığına dikkati çeken Yumaklı, "AB'den coğrafi işaret tescili alan Ankara'mızın göz bebeği ürünü Ayaş domatesi, uluslararası alanda daha tanınır hale gelecek" değerlendirmesini yaptı. Bakan Yumaklı, Ayaş domatesinin Türkiye'nin AB'den coğrafi işaret alan 15'inci ürün olduğunu aktararak, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Ezine peyniri, Maraş tarhanası, Safranbolu safranı, Araban sarımsağı ve Aydın memecik zeytinyağı olmak üzere 6 ürünün 3 aylık itirazlar sonucunda tescil almalarını beklediklerini belirtti. AB coğrafi işaret tescili bekleyen ürün sayısının da 40 olduğunun altını çizen Yumaklı, coğrafi ürün sayısını artırmak için paydaş kurumlarla birlikte yoğun çaba içerisinde olduklarını kaydetti.

AYAŞ DOMATESİNİN ÖZELLİKLERİ

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; AB'nin tescillediği Türkiye'nin 15'inci, Ankara'nın ise ilk coğrafi işareti olan Ayaş domatesi, 1960'lı yıllardan beri Ankara'da yetiştiriliyor. Donuk pembe-kırmızı renk tonuna sahip Ayaş domatesinin en önemli fiziksel özelliklerinden biri de ikiye ayrıldığında meyve etindeki kırağı şeklindeki beyazlık. Başkentin ilk AB coğrafi işaret tescili alan ürün, 5 Eylül 2022 tarihinde de Türkiye’de tescil almıştı.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülkeyle özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Türkiye'de 1490 coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tesciline sahip ürün bulunuyor. Bunlardan 1301'i yani yaklaşık yüzde 90'ı, tarım ve gıda ürünleri oluşturuyor. Bu tescillerin ülke sınırları içinde geçerliliği bulunuyor. AB ülkelerinin tamamında koruma sağlamak için, 2012/1151 sayılı Tarım Ürünleri ve Gıda Maddeleri Hakkında Kalite Tasarısı isimli Avrupa Konseyi Tüzüğü çerçevesinde Avrupa Komisyonu'na başvuru yapmak gerekiyor. 

Kaynak: DHA