Ezgi BARDAKÇI

Evklidis Çakalotos, dün gerçekleştirdiği Dedeağaç ziyaretinin ardından bugün de Gümülcine, Kavala ve Kozlukebir’e gitti. 
Çakalotos’un, Batı Trakya gezisine SYRIZA Rodop Milletvekili Özgür Ferhat, İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek ve partinin eski vekilleri Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf, Hristos Karayannidis ve Georgios Kaisas katıldı. 

Yunan Televizyon kanalı ERT ‘de yer alan habere göre, Çakalotos, yangında zarar gören Türk köylerine ziyaretlerde bulundu. 
Çakalotos’un ilk durağı Dedeağaç oldu. Vatandaşın sorunlarını dinleyen Çakalotos,  Hükümetin yangın söndürme konusunda başarısız olduğunu ifade ederken ND’nin oluşan tahribata karşı hiçbir planının olmadığını da sözlerine ekledi. 

Çakalotos’un, Kozlukebir (Arriana) köyü ziyareti sırasında, azınlık sorunları ve bölgenin karşı karşıya olduğu zorluklar ele alındı. Hükümet yetkililerinin azınlık üzerindeki tehditleri ve sorunların özellikle işsizlik ve gençlerin göçü gibi kırsal nüfusu etkileyen ortak zorluklar olduğu belirtildi.

Gümülcine’de, Trakya Tûtûn Üreticileri Kooperatifi Başkanı Sinan Amet ile gerçekleştirilen toplantıda, kooperatiflerin ekonomik daralmayla küçülmesi ve girdi maliyetleri gibi önemli sorunlar tartışıldı. Kooperatifin üreticiler için önemli bir destek olduğu ve ekonominin kritik sektörlerini koruma rolünü üstlendiği vurgulandı.

Pazartesi akşamı Gümülcine Kulübü'nde parti üyeleriyle gerçekleşen tartışmada, üyelerin katılımına yer verecek, partinin sesine yer verecek sağlam ve organize bir partiye duyulan ihtiyaç çoğunluk tarafından dile getirildi. 

"KAVALA'NIN DOĞUSUNDA TRAKYA HALKINI TANIYAN VE UMURSAYAN KİMSE YOK"

Toplantıda, Kavala'nın doğusunda Trakya halkını tanıyan, umursayan kimse yok ifadelerini kullanan Çakalotos “Evros ve Rodop'un artık ülkenin sınırı, sınırı olduğu konusunda ortak bir anlayış var, sanki orada hayat yokmuş gibi. Sayın Miçotakis’in tüm bu kovalamacayla başardığı şey budur. Bölgeyi ülkeden ayırmayı başardı, bunun sonucunda altyapılar ve ormanlar terk edildi ve bu bölgeler çölleşmeye mahkum edildi. Düzinelerce genç erkek ve kadının sürekli göç etmek zorunda kalması nedeniyle bölge sakinleri arasında umutsuzluk hakim. Ve Bay miçotakis sembolik olarak bu bölgeleri ülkenin geri kalanından ayırdı ve onlara her türlü insanlık dışı eyleme izin verilen sınır, sınır rolünü verdi. 
Trakya’nın yalnız bırakıldığını sözlerine ekleyen Çakalotos, “Trakya'yı -gerçek olsun ya da olmasın- dış tehlikelerden koruduk ve kendi başımıza korumasız bıraktık: Avrupa'nın hiçbir yerinde bir milyon dönümlük alan yanmadı" ifadesini kullandı.

Editör: Ezgi Bardakçı