Nursel DİLEK MANAVBAŞI

Kentleri ve belediyeleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya teşvik eden ve kentsel hareketlilik konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan Avrupa Hareketlilik Haftası her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanıyor. Avrupa Hareketlilik Haftası’nın bu yılki teması ise “Şehrini Keşfet- Gelecek ENERJİNİ KORU!’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sözleşme makamı olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen ve sürdürülebilir kentsel hareketliliği Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefleyen “Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Projesi (SKUP Türkiye)” desteğiyle ülkemizde de kutlanacak. Avrupa Hareketlilik Haftası’na bu yıl Avrupa’dan toplamda 3 binden fazla kentin katılımı bekleniyor.

SKUP’u olan şehir bir adım öne çıkıyor

Avrupa Hareketlilik Haftası nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ulaştırma Sektörel Operasyonel Program Otoritesi Başkanı Burak Aykan gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Halihazırda 10 belediyeyle projeye devam ettiklerini belirten Aykan, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Trabzon, Kahramanmaraş, Düzce Belediyesi’nin SKUp projelerinin onaylandığını ifade etti. Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Trabzon SKUp projelerinin ihaleleri tamamlanarak proje uygulamalarının başladığını dile getirdi. Aykan: “Düzce SKUp projesi ise ihale aşamasında 6 Şubat Maraş merkezli deprem felaketi sonrasında Maraş ilimizin durumu ve ihtiyaçları göz önüne alınarak SKUp projesi revize ediliyor. Mersin, Gaziantep ve Denizli Büyükşehir Belediyelerimizle yürütülecek Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) projelerimizde de ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor.”

Aykan SKUp’un AB’nin önem verdiği bir husus olduğuna dikkat çekerek ‘SKUp’u olan bir şehir bütün finansal kuruluşlardan sürdürülebilir, akıllı, çevreci projeleri için fon isterken bir adım öne çıkıyor’ şeklinde konuştu.

Geleceğini korumaya gönüllü tüm bireyler şehrini keşfedecek

SKUP Türkiye projesi ulusal ve kentsel düzeyde, sürdürülebilir olmayan bireysel ulaşımdan sürdürülebilir, erişilebilir ve kapsayıcı hareketlilik modlarına geçişi teşvik etmeyi amaçlıyor.

Proje, yararlanıcı kurumu Türkiye Belediyeler Birliği ile iş birliği içinde, tüm Türkiye belediyelerinin ve ilgili kamu paydaşlarının, sürdürülebilir kentsel ulaşım konusunda politika diyaloğu geliştirme, kapasitelerinin artırılması ve belediyeler aracılığıyla vatandaşların bu alanda farkındalıklarının artırılarak sürdürülebilir kentsel ulaşım metotlarını daha fazla kullanmalarının teşvik edilmesini amaçlayan bir çatı proje. 2022 Eylül ayından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor.

Proje kapsamında, özellikle gençler başta olmak üzere şehirlerinin geleceğini korumaya gönüllü tüm bireylerin, sürdürülebilir alternatif ulaşım yollarıyla şehirlerini keşfetmeleri teşvik edilecek.

Belediyeler, vatandaşları düzenledikleri etkinliklere davet ederken, etkinlik alanına sürdürülebilir ulaşım araçlarını kullanarak gelenlere çeşitli ödüller verecek.

SKUP Türkiye Gönüllüsü olacak vatandaşlar; yürüyüş, bisiklet, otobüs, vapur, metro ve tramvay gibi alternatif ulaşım araçlarını kullanarak, karbon ayak izinin azaltılması ve gelecekte de ihtiyaç duyulacak enerjinin bugünden korunmasına katkı sağlayacaklar.

SKUP Türkiye Projesi, 2025 yılı ağustos ayına kadar sürdürülebilir ulaşım konusundaki çalışmalarına devam edecek.

Avrupa’nın 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonu hedefi göz önünde bulundurularak Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında, “Arabasız Gün” etkinliği başta olmak üzere, çocuklara, gençlere ve toplumun her kesimine yönelik birçok söyleşi, konferans, seminer ve farkındalık etkinlikleri düzenlenecek.

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında “SKUP Türkiye Gönüllüsü” olacak gençler, sürdürülebilir ulaşım yöntemleri ile şehirlerini keşfederek, kentlerin gelecek enerjilerini korumasına katkıda bulunacak.

Türkiye’deki tüm belediyelerin katılımının beklendiği Avrupa Hareketlilik Haftasına etkinlik kayıtları “mobilityweek.eu” adresli internet sitesi üzerinden 15 Eylül’e kadar devam edecek.

Sivil Toplum Kuruluşları da aynı internet sitesinden etkinlik kaydı yapabilecektir.

2023 yılında Avrupa Hareketlilik Haftasına 3 binden fazla kentin katılımı bekleniyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sözleşme makamı olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen ve sürdürülebilir kentsel hareketliliği Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefleyen “Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Projesi (SKUP Türkiye)” desteğiyle ülkemizde de kutlanacak Avrupa Hareketlilik Haftası’na bu yıl Avrupa’dan toplamda 3 binden fazla kentin katılımı bekleniyor.

Avrupa Hareketlilik Haftası için kayıtlar açıldıktan hemen sonra 22 ülkeden 429 il ve ilçe kayıt yaptırdı.

Türkiye, son 3 yılda etkinlik sayısı kategorisinde rekor üstüne rekor kırıyor. 15 Eylül’e kadar kayıtların süreceği Avrupa Hareketlilik Haftası’nda Türkiye’nin bu yıl da kendi rekorunu yenilemesi bekleniyor.

Bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım yolları teşvik edilecek

“Avrupa Hareketlilik Haftası” etkinlikleriyle, bu yıl belediyelerin ulaşım planlamalarının ve toplu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, toplumda bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarının kullanılması konusunda farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

Trafikten kaynaklanan hava kirliliğini ve kazaları en aza indirerek, sürdürülebilir yaşam alanlarını artırmayı amaçlayan Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında, kentsel hareketlilikle ilgili sorunların çözümüne ve vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlanması da amaçlanıyor.  

Editör: Ezgi Bardakçı