Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Atılım Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğrenci Topluluğu’nun “11. N-Etkinliği”nde öğrencilerle bir araya gelerek bir konuşma yaptı. İş yaşamındaki deneyimleri aktaran ve öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Başkan Ardıç, “İş hayatına atılmaktan, makul ölçülerde risk almaktan korkmayın. Değişime açık olun, dünyayı ve yenilikleri iyi takip edin” dedi.

“Üretmekten vazgeçmedik”

ASO’nun 18 Kasım 1963’te 11 grupta 259 sanayici ile kurulduğunu dile getiren Ardıç, “Ankara Sanayi Odasının kuruluşundan bu yana geçen 60 yılı aşkın sürede, çok zorluklar yaşadık, ama kuruluş ilkelerimizden ve değerlerimizden hiç taviz vermedik. Üretmekten hiç vazgeçmedik; sadece Ankara’mızın değil, ülkemizin gelişmesine de katkıda bulunma misyonumuzdan ödün vermedik” İfadelerini kullandı.

Odanın bugün 40 meslek komitesiyle 10 bin üyesine hizmet verdiğini belirten Ardıç, ASO yönetimi olarak en önemli misyonlarından birisinin sanayicilerin sorun, talep, öneri ve beklentilerini dinlemek, bunları devletin en üst makamlarına iletmek olduğunu kaydetti. Ardıç, “Yani sanayicilerimizle devletin üst makamları arasında köprü kurmak; kamuoyu oluşturarak sorunlarımızın çözümüne, taleplerimizin karşılanmasına katkı sağlamak” dedi.

Genç ve kadın girişimcileri teşvik edecek, cesaretlendirecek pek çok faaliyetler yürüttüklerini dile getiren Ardıç, bir ülkenin kalkınması için kadınların da mutlaka iş hayatının içinde olmaları gerektiğini vurguladı. Küresel ekonominin dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik ekseninde hızla dönüştüğü bir dönemin yaşandığının altını çizen Ardıç, şunları söyledi:

“Kalkınma hedeflerimize ulaşabilmek için sadece üretimimizi ve ihracatımızı artırmanın tek başına yeterli olmadığını biliyoruz. Verimliliğimizi ve yüksek teknolojili ürün ihracatımızı da artırmak zorundayız. Ülke olarak hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmek. Eğer bu hedefi gerçekleştirmek istiyorsak, mutlaka uluslararası düzeyde rekabet edebilecek marka firmalar yaratmamız gerekiyor. Tabii ki kolay değil, daha gidecek çok yolumuz var ama bu yolun taşlarının da doğru döşenmiş olması gerekiyor. Kilit taşı ise eğitim.”

“Beşeri sermayeyi verimli kullanmalıyız”

Hiçbir akademik başarı vadetmeyen pek çok gencin bir şekilde Anadolu’daki bir üniversitenin bir bölümünden mezun olduğunu ve işsizler ordusuna katıldığını vurgulayan Ardıç, “Gençlerimiz kabiliyeti ve potansiyeli olmayan bir mesleğe yöneldiği için hem başarısız hem de mutsuz oluyor. Yani kalkınmanın en önemli itici gücü olan beşeri sermayemizi verimli kullanamıyoruz. Yapmamız gereken, akademik başarı vaat etmeyen öğrenciyi, mesleki eğitime yönlendirmek olmalıdır. Kabiliyetine göre bir mesleki eğitim alırsa, gelecekte çok başarılı bir usta olabilir. Girişimcilik potansiyeli de varsa, kendi işletmesini kurup, büyütebilir” dedi.

Ardıç’ı üniversiteye gelişinde Rektör Prof. Dr. Serkan Eryılmaz karşıladı.  Mühendislik Fakültesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılser Devrim, Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Turan Erman Erkan, Endüstri Mühendisliği Öğrenci Topluluğu Başkanı Candan Özen Gültekin ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU