Destancılık geleneğinin büyük üstadı Aşık Ali Gürbüz’ün 100. Yaş Anma Etkinliği, Mamak Belediyesi, Musiki Muallim Mektebi Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde aile fertleri ve dostları ile davetlilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi Topluluğu, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Aşıklık Geleneği Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü ile Aşıkça Kültür ve Sanat Dergisi işbirliği ile ortaklaşa düzenlenen programda; destancılık geleneğinin büyük üstadlarından Aşık Ali Gürbüz’ün topluma ışık tutan düşünce ve duygularını yansıttığı sanatsal yönü başta olmak üzere farklı birçok yönünün ve anlayışının konuşulduğu panel ve şiirlerinin türkülerle buluştuğu konser sırasında duygu dolu, unutulmaz anlar yaşandı.
İki bölümden oluşan program, Aşık Ali Gürbüz'ün torunu kuşak araştırmacısı Evrim Kuran'ın açılış konuşması ile başladı. Aşık Ali Gürbüz'ü doğumunun 100. yılında anmaktan büyük mutluluk duyduklarını vurgulayan Kuran, yaşadığı acıları, toplumun her türlü sorununu kaleme aldığını belirttiği dedesinin destan ve şiirleri ile büyüdüğünü söyledi.
Aşık Ali Gürbüz'ün gerek yaşamı gerekse sanatsal yönünün konuşulduğu panel ile şiirlerinden oluşan türkülerin seslendirildiği konser programı, Münir Ergün'ün sunuculuğunda gerçekleşti.
Programda ilk bölümünde düzenlenen panelde; Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Prof. Dr. Gökhan Ekim, Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Dr. Mehmet Yardımcı ve Şair-Yazar Metin Turan'dan oluşan akademisyen ve yazarlar tarafından Ali Gürbüz'ün kişiliği, sanatı ve eserleri, yaşam süreci üzerinden konuşuldu.
Programın ikinci bölümünde ise Aşık Ali Gürbüz Türküleri Konseri gerçekleşti. Programda sahneye çıkan halk ozanı sanatçılar; Hasan Kaplani, Prof. Dr. Gökhan Ekim, Selahattin Dündar, Aşık İkrari, Necdet Kurt, Tolgahan Tiktaş ve Elif Kömürel tarafından Aşık Ali Gürbüz'ün şiirlerinden oluşan türküler seslendirildi.
Aşık Ali Gürbüz'ün oğlu ANKESOB Disiplin Kurulu Başkanı/Ankara Matbaacılar Odası Başkanı-Aşıkça Dergisi Kurucusu Hüseyin Gürbüz kapanış konuşmasında; "Programın düzenlenmesinde emeği geçen akademisyen ve halk ozanı arkadaşlarıma; baba dostlarıma teşekkür ediyorum. Ben yaşadıkça Ali Gürbüz yaşayacak. 1924 yılında Malatya Darende'de doğan Babam Ali Gürbüz, 1947 yılında Ankara'ya gelmiş, 1950 yılında Kore Destanı ile destancılık ve ozanlık yaşamına başlamıştır. Babam, yaşamı boyunca yaşadıklarını ve toplumun sıkıntılarını dile getiren şiirler yazmış, halkla bütünleşmiş ve 2005'de vefatına kadar düşüncelerini ve ilkelerini anlatan eserlerini geniş kitlelere duyurmuştur. Halk Kültür Derneğini kendi işyerinde kurarak, ozanlara öncülük ve ağabeylik yapmış Aşık Ali Gürbüz'ün oğlu olarak öncülüğümde, onun anısına, ilkeleri doğrultusunda yayımladığımız Aşıkça Kültür ve Sanat Dergimizi gücümüz yettiği müddetçe yaşatmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Programda ayrıca; Aşıkça Dergisi 2. Aşık Tarzı Şiir Yarışması-2024 (Destancılık Geleneğinin Büyük Üstadlarından Aşık Ali Gürbüz'ün Doğumunun 100. Yılı Anısına Düzenlenen Destan Yarışması) Jüri değerlendirmesi sonucu dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.