Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik üretim ve dağıtım maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yüzde 25, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubu için yüzde 15, sanayi abone grubu için yüzde 10 ve tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 12,4 oranında artış yapıldığını duyurmuştu.
5 Nisan 2025 tarihi itibariyle geçerli olan elektrik faturasındaki tarifelerle ilgili yapılan eleştirilere dikkat çekerek, söz konusu kalemleri değerlendiren ELDER Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, “Türkiye’de 70 milyar kilovatsaat mesken tüketimi var. Biz hesabı aylık 240 kilovatsaat üzerinden yapacak olursak bir aylık elektrik faturasının asgari ücret içerisindeki payı yüzde 2,8. En düşük emekli aylığı içerisindeki payı yüzde 4,3. Avrupa’da asgari ücret içerisindeki elektrik payı yüzde 5’in üzerinde” dedi.
Faturadaki devlet desteği kısmına dair kararın EPDK tarafından verildiğini ve burada yanlış bir algı operasyonu yürütülmeye çalışıldığının altını çizen Erdoğan, desteğin sosyal sorumluluk gereği yapıldığını ifade ederek, “Elektrik fiyatı 8 kilovatsaat altı için vergiler dahil ücretlendirme 2.59 kuruş. Şehit yakınları ve gazilerimiz için bu meblağ 1 lira 23 kuruş. Dünyanın birçok ülkesinde de sosyal sorumluluk adına saygının gereği olarak bu yapılıyor. Her şey dahil şehit ailelerine uygulanan elektrik enerjisi satış fiyatı 1 lira 23 kuruş. Bunun içerisinde dağıtımın payı yüzde 84, öbüründe yüzde 71 deyip buradan bir algı yapmak çok gerçekçi ve hakkaniyetli bir şey değil bence. Kaldı ki günlük 8 kilovatsaatin üzerindeki tarifede dağıtımın payı yüzde 46 civarında. Aktif enerji bedelindeki sübvansiyonlar olmasa dağıtımın payı nihai fiyatın üçte birine inecektir” ifadelerini kullandı.