“Sosyal Bilimlerde Uluslararası Araştırma Ekosistemi Oluşturma”sının amaçlandığı çalıştayda “Sosyal Bilimlerin Geleceği Üzerine Değerlendirmeleri” Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Demir, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulundan Dr. Murat Yılmaz yaptı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker açılışta yaptığı konuşmada, projenin Türkiye’de sosyal ve kültürel araştırmaların nicel ve nitel özelliklerini detaylı bir şekilde analiz ederek, uluslararası standartlarda bir araştırma ekosistemi oluşturmak ve bu ekosistemin gelişimini sağlamak için karar alıcılara bir yol haritası sunmak üzere planlandığını belirtti. Prof. Dr. Şeker, “Türkiye’nin sosyal ve kültürel alanlarda araştırma kapasitesini küresel ölçekte yükseltmek için en yaygın zorlukları çözümleyerek bilimsel, stratejik ve uygulamalı politika önerileri sunmak üzere planlanan ‘Sosyal ve Kültürel Alanda Türkiye’de Araştırma Potansiyeli ve Karşılaşılan Sorunlar ile Çözüm Önerileri Araştırması’ projesine sosyal ve kültürel araştırmalar yapan kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum kuruluşları da dahil edildi” dedi.

Proje kapsamında; Araştırma Ekosisteminin Yapısal Analizi, Zaman İçinde Araştırma Niteliklerindeki Değişim, Araştırma Konularının Önceliklendirilmesi ve Stratejik Uyum Analizi,  Karşılaşılan Zorluklar ve Çözüm Önerileri, Uluslararası Karşılaştırmalar ve Dünya Örnekleri olmak üzere 5 adet çalışma grubu oluşturuldu. 30 bilim insanının katılımıyla elde edilen sonuçlar rapor haline getirildi. Hazırlanan raporlara görüş, öneri ve eleştirileri ile katkı sunmak üzere Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayla ilgili bilim insanları bir araya geldi.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU