Ebru APALAK Gazeteciler Cemiyeti (GC), bugün Basın Evi'nde “Başkent Oluşunun 100. Yılında Ankara’nın Kültürel Mirası” başlığında bir söyleşi düzenledi. Söyleşide Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş konuşmacıydı. Ödemiş, ABB'nin birçok projesiyle ilgili son gelişmeleri Basın Evi’ndeki söyleşide aktardı.

ANKARA KALESİ İÇİN İHALE YAPILACAK

Ankara Büyükşehir’in Ankara Kalesi'ni bu yıl restore edeceğini açıklayan Ödemiş, Kale’de geçmiş yıllarda restore edilen Hacı Bayram Meydanı ile Hamamönü’ndeki gibi yıkım yapılmayacağını, restorasyonun “Kale’nin birebir korunarak yapılacağını” belirtti. “Bu sene ameliyat eder gibi restore edeceğiz” diyen Ödemiş, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara ve evrensel koruma ilkelerine göre Kale’yi restore edeceklerinin altını çizdi. ABB’nin hem Kale’nin tahsisini hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı projeyi aldığını söyleyen Ödemiş, restorasyon için ihaleye çıkacaklarını kaydetti.

Ödemiş, Kale'nin aydınlatma projesi için ise 2020’de onay aldıklarını söyledi. Projeyi Cumhuriyet'in 100. Yılında tamamlamayı ABB Başkanı Mansur Yavaş'a önerdiğini aktaran Ödemiş, “Ankara Kalesi, Ankara’nın her tarafından gerdanlık gibi görünsün” dedi.

“ANKARA MUTFAĞI’NIN ÖZGÜN YEMEKLERİNİ TADACAKSINIZ”

Ödemiş, Kale’nin içinde bulunan Zenger Paşa Konağı’nda sadece Ankara Mutfağı yemeklerinin sunulacağı bir gastronomi merkezi yapacakları haberini verdi. “Orada Ankara Mutfağı’nın özgün yemeklerini tadacaksınız” diyen Ödemiş, ayrıca Konağın yanına Ankara yemeklerinin yapımının öğretileceği bir kurs açılacağını duyurdu. 

“ROMA TİYATROSU YAŞASIN”

Başkentte Roma dönemine ait birçok eserin yok olduğunu dile getiren Ödemiş, günümüze dek ayakta kalan Roma Tiyatrosu’nun ABB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasındaki protokol kapsamında restorasyonunu bitirdiklerini açıkladı. Birinci derece arkeolojik sit alanı olan Tiyatro’ya ilişkin “Bu tiyatro 2000 yıl önce atalarımıza nasıl hizmet verdiyse şimdi de bize hizmet versin…Burası yaşasın istiyoruz. Çünkü yaşamazsa koruyamıyorsunuz” dedi. Ankara Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu’nun teknik danışmanlığında restore edilen Tiyatro’nun yılda birkaç etkinlik düzenleyerek yaşatılabileceğini öne sürdü.

KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI DAİRESİ BAŞKANI’NDAN “ECDÂT” TEPKİSİ

Ödemiş, Ulus’ta bulunan, yok olmak üzere olan, on bir tarihi çeşmeyi “Ankara Kent Merkezi’ne kazandıracaklarını” ifade etti. Çeşmelerin tümünün projelerini hazırladıklarını söyleyen Ödemiş, dördünün restorasyonunun bittiğini, beşi için ise ihaleye çıktıklarını aktardı. Ödemiş, ABB eski yönetimine “Ecdat, ecdat dediler; ne ecdadın Anadolu’daki türbelerine bakılmış ne ecdattan kalan çeşmelere bakılmış. Yalan yere bir ecdat hikâyesi var” diyerek tepki gösterdi. Başkente yeniden kazandıracakları çeşmelere musluklar çalındığı için musluk takamayacaklarını da kaydetti.

"ULUS BOŞALDI”

Ödemiş, ABB eski Başkanı İ. Melih Gökçek’in yıkım kararı verdiği Ulus İş Hanı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Anafartalar Çarşısı’yla ilgili proje hazırlayarak Koruma Kurulu’ndan onay aldıklarını bildirdi. Üç yapının özgün durumuna uygun restore edildiğini belirten Ödemiş, otel yapmayı planladıkları yapıya Bakanlık izin vermeyince Başkan Yavaş’ın EGO Genel Müdürlüğü’nü bu alana taşıma kararı verdiğini kaydetti. EGO’nun taşınmasıyla alandaki ekonomik ortamın canlanacağını söyleyen Ödemiş, "Ulus boşaldı. Bankalar gitti, kamu kuruluşları gitti. Oraya değer katan, beyaz yakalı dediğimiz kültürlü, harcama gücü olan kişiler oradan çekildi. Çekilince iyice boşaldı" diye konuştu. EGO’nun iki ay sonra alana taşınacağını açıkladı.

ÖDEMİŞ: TOKİ’NİN RESTORASYONU FENA DEĞİL

Bekir Ödemiş, Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi Saraçoğlu Mahallesi’ni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği yetkiyle Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) restore etmesini de söyleşide değerlendirdi. Restorasyona ilişkin “Fena bir restorasyon olmuyor. Bir işlev de verecekler. Kumrular’daki çöküntü alanını kurtarıp nitelikli bir hâle dönüştürecekler” dedi.

ANKARA'DA "BASIN MÜZESİ KURULSUN" TALEBİ

Söyleşinin yürütücülüğünü üstlenen gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu, Ödemiş’ten Ankara'da Basın Müzesi kurulmasını talep etti. “Ankara’nın bir basın müzesine ihtiyacı var” diyen Yazıcıoğlu, kendisiyle meslektaşlarının ve Cemiyet’in müze için üzerine düşeni yapacağını belirtti. GC Başkan Vekili Savaş Kıratlı ise “GC olarak Ankaramızda boşluklar nerede varsa hepsini doldurmak fevkalâde güzel olacaktır” sözleriyle Yazıcıoğlu’nun talebini destekledi. Ödemiş, Kale’de mülkiyeti ABB’ye ait bir alan olduğunu, bu alanın basın müzesi yapılmaya uygun bir alan olması durumunda müze yapılabileceğini söyledi. Alanı görmesi için Yazıcıoğlu’nu davet eden Ödemiş, “Müze olabilecek bir yerse Başkan Bey’in buna ‘Hayır’ demesi mümkün değil” dedi. Görev süresinin bitmek üzere olduğuna değinerek, “Böyle bir şeye vesile olursak bizim için onur kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: Sezer Ç.