Yerel seçimlerden önce şehirlerine ve ilçelerine dair talepleri adaylara ulaştırmak, seslerini duyurmak isteyen vatandaşlar çeşitli yolları deniyor. Ankara’ya dair öne çıkan taleplerden biri ise, şehrin gri siluetinin Yağmur Bahçeleri uygulaması ile yeşillenmesi; bu uygulama sayesinde Ankara’da yağmur suyunun biriktirilerek kuraklığın ve su sıkıntısının önüne geçilmesi. 

Türetim Ekonomisi Derneği  Change.org Türkiye İklim Projesi kapsamında yürütülen Değişim Elçileri programına katılan Başkent Üniversitesi Diş Hekimliği Hazırlık Sınıfı öğrencisi Tolga Aziz Demirel, change.org/AnkaraYagmurBahceleri adresinde başlattığı kampanya ile 5 binden fazla imza topladı ve çeşitli adaylarla görüşmeler yaptı.

“YAĞMUR BAHÇELERİ HAYATA GEÇMELİ”

Değişim Elçisi Tolga Aziz Demirel “Ankara’da toplu taşımayı her kullandığımda yeşil alandan yoksun, az miktarda yağmur yağsa bile su baskınlarının yaşandığı, renksiz bir Ankara ile karşılaşıyorum. Eminim hiçbirimiz artık böyle görüntülerle karşılaşmak istemiyoruz. İklim krizinin artan etkilerine karşı başkent Ankara’yı afetlere dayanıklı hale getirmek, Ankara’nın ısı adası olmaktan çıkmasını sağlamak, daha yeşil ve daha yaşanabilir bir şehir sağlamak amacıyla yağmur suyu hasadı yaparak yağmur suyunu toprağa kazandırdığımız ‘Yağmur Bahçeleri’ uygulamasının hayata geçirilmesini Ankara Büyükşehir Belediyesinden talep ediyorum.”

“3 ADAY İMZALADI: ANKARA’DA YAĞMUR BAHÇELERİ KURULACAK”

Şimdiye kadar 5 binden fazla imza verilen kampanyaya CHP Etimesgut Belediye Başkan Adayı Erdal Beşikçioğlu, DEVA Partisi Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Celal Mümtaz Akıncı, TİP Çankaya Belediye Başkan Adayı İrfan Değirmenci da imza attı ve seçildikleri takdirde seçildikleri ilçelerde ve Başkent’te Yağmur Bahçeleri uygulamasını başlatma sözü verdi. 

YAĞMUR BAHÇESİ NEDİR?

Yağmur bahçeleri; betonlaşmanın büyük bir ivmeyle arttığı bu günlerde yağmur suyunun toprağa kazandırılması, şehrin ısı adası etkisinden kurtulması ve yeşillendirilmesi, sel ve taşkın gibi afetlerin engellenmesi konusunda büyük etkisi olan yeşil altyapı uygulamasıdır.

“YAĞMUR BAHÇELERİ” NE GİBİ AVANTAJLARA SAHİP?

Maliyetinin düşük olması sebebiyle her bölgede uygulanabilir, ekonomik ve ekolojik bir uygulamadır.

Yağmur suyunu düştüğü yerde tutarak sel ve taşkın gibi afetlerin engellenmesini sağlar.

Su sıkıntısı çektiğimiz son günlerde yağmur suyunun akıp gitmesi yerine toprağa kazandırılarak yeraltı suyunun desteklenmesini, toprağın suya doymasını sağlar. 

Yeşil alanların artmasında en etkili yöntemlerden birisidir ve bu uygulamayla hava kirliliğinin azalması da sağlanarak daha yaşanabilir bir şehir elde etmek mümkündür.

Kentin ısı adası olmasını engeller, karbon yutak alanı görevi görür ve karbon nötr bir gelecek hedefine uygun olarak karbon tutar. 

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI