Ebru APALAK

Hatay Gastronomi ve Turizm Derneği'nin düzenlediği Hatay Gastronomi ve Turizm Fuarı, Ankara'da bugün başladı. Çoğunlukla Hatay'lı depremzedelerin yer aldığı, kentte üretilen yöresel ürünlerin satıldığı fuar, 17 Eylül'de sona erecek. 

KÜNEFE İŞLETMECİSİ UÇAR: YARALARIMIZI SARACAĞIZ

Hatay'ın Antakya ilçesinden başkente fuar için gelen Dalgaç Künefe'nin işletmecisi Halil İbrahim Uçar, 6 Şubat Depreminden sonra üç şubesinden birinin kapandığını söyledi. Hatay'da binaların yıkımının sürdüğünü bildirerek, "Bina, yok denecek kadar az. Hatay'da durum şu an çok kötü." dedi. Satın aldıkları üç konteynerde ailesiyle birlikte kalan Uçar, depremden sonra yirmi gün arabada kaldıklarını söyledi. Uçar, kentteki duruma dair "Yavaş yavaş yaralarımızı saracağız. Yaptığımız tadilatları hızlandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

İşletmeci Uçar, 2010 yılından beri büyükşehirlerde Hatay'la ilgili fuarlara katılan ilk firma olduklarını aktardı.

Başkentte yaşayan Hatay'lı işletmeci Fahrettin Bayal, fuara ilginin iyi olduğunu kaydetti. Fuarda büyük bir bölümü Hatay Altınözü'nden gelen zeytin, zeytin yağı, meze ve salça satan Bayal, satışların hafta sonu daha iyi olmasını beklediğini ifade etti.

Samandağ'lı işletmeci Yusuf Meryem, kentte Uzunçarşı ve Kurşunlu Han'daki üç şubesinin depremde yıkıldığını dile getirdi. Meryem, fuarda sabun, zahter, reçel olmak üzere birçok yöresel ürünü Ankaralıların satışına sunuyor.

"KENDİ ŞEHRİMİZDE MÜŞTERİMİZ KALMADI"

Hatay'ın Defne ilçesinden fuara gelen Zehra Miroğlu, kadınlarla sekiz yıl önce kurduğu kooperatifte ürettiği kâğıt kebabı, külçe böreği, biberli ekmek gibi yöresel yiyecekleri satıyor. Şemun Gıda'nın sahibi Miroğlu, "Ankara halkı çok duyarlı" diyerek başkentlilerin fuara ilgisinden memnuniyetini ifade etti. Fuarın ilk günü olmasına karşın satışlarının iyi olduğunu aktardı.

Depremde evi az hasar aldığı için evinde kalmaya devam ettiğini söyleyen Miroğlu, Hatay'da en çok ev ve işe ihtiyaç olduğunu bildirdi. Depremden kırk gün sonra üretime başlayan Miroğlu, kadınlara iş imkânı sağladığını belirtti. "Şu anda kendi şehrimizde hiç müşterimiz kalmadı" diyen Miroğlu, diğer şehirlerdeki müşteri potansiyelini değerlendirerek iş bulamayan kadınların gelir sahibi olduğunu söyledi.

Editör: Ezgi Bardakçı