Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla özel olarak hazırlanan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Atatürk” isimli sergi, CerModern’de ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Humanis’in organize ettiği ve hazırlıkları tam yedi yıl süren sergide, Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait özel eşyalar, yazışmalar ve mektuplar yer alıyor. Ayrıca Atatürk’ün daha önce yayımlanmamış ve kamuoyunda pek bilinmeyen fotoğrafları da bu sergide görülebiliyor.

Kurtuluşun ve umudun vapuru: Bandırma Kurtuluşun ve umudun vapuru: Bandırma

Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyu ile paylaşılan 250 adet yayımlanmamış fotoğrafının yanı sıra, Atatürk’ün kullandığı özel eşyaları, kendisinin ve o dönemin önemli kişilerinin yazışmaları, telgraflar, gazeteler, dergiler, dönemsel belgelerle birlikte o döneme ait birçok obje de yer alıyor. Bu objeler arasında Atatürk’ün özel eşyaları, Atatürk’ün bazı kişilere imzaladığı fotoğraflarla birlikte yerli ve yabancı fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar, serginin dikkat çekici bölümünü oluşturuyor. 

Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı’nda yer alan “Ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak Kocatepe'den Afyon ovasına atlayacaktı” dizelerinin ilham olduğu serginin, proje direktörlüğünü ise Fahri Özdemir üstleniyor.

Özdemir Erdem’in küratörlüğünü yaptığı sergi, 18 Ağustos’a kadar ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürecek.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu