Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih süreci de başlamış oldu. Ancak vakıf üniversiteleri, eğitim ücretlerine yapmış oldukları fahiş zamlarla gündeme geldi. Ankara Tabip Odası (ATO) da tıp fakültelerine yapılan ve yüzde 100’ü aşan zamlara, yapılan açıklamayla tepki gösterdi. ATO’dan yapılan açıklamada, “Tıp eğitimi ücretlerinde hiçbir şekilde fırsatçılığa izin verilmemeli, artışlar yasal sınırı aşmamalıdır. Kamu otoritesi gerekli denetimi ve kontrolleri yapmalı; vakıf üniversitelerinin yönetimleri hukuka uygun davranmalıdır” denildi. Yapılan zamların "yasal sınırı aştığının” vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“TÜİK verilerine göre, bir önceki yılın aynı ayına göre Haziran TÜFE oranı yüzde 75,45’dir. Mevzuata göre vakıf üniversitelerinin eğitim ücretlerine en fazla yüzde 75,45 zam yapılması gerekirken, zam oranları yasal sınırı aşmış durumdadır.
Dönemlik ve yıllık ücretler fakültelere ve bölümlere göre farklılık gösterse de, çoğu vakıf üniversitesi geçen seneye göre ücretlerine yüzde 100’ün üzerinde zam yapmış durumdadır. Vakıf üniversitelerinde okuyan tıp fakültesi öğrencileri, TÜFE’ye endeksli oranın aksine, yüzde 110 ile yüzde 120 arasında, yasal sınırın çok üzerinde seyreden zamların yapıldığını odamıza iletmiştir.”

‘ANKARA’DA ÜCRETLER 840 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR’

Geçtiğimiz eğitim döneminde tıp fakültelerinde 280 bin lira civarında olan eğitim ücretinin yeni eğitim-öğretim yılında 600 bin liraya yükseldiğinin belirtildiği açıklamada, “Odamızın yaptığı araştırmaya göre Ankara ili genelinde faaliyet gösteren vakıf üniversiteleri tıp fakültesi bölümlerinde yıllık ücretler 420 bin TL ile 840 bin TL arasında değişmektedir. Artışlar bazı vakıf üniversitelerinde astronomik boyuta ulaşmıştır” denildi. 

Açıklamada, yüksek zamların en önemli nedenlerinden birisinin, vakıf üniversitelerinin “işletme” statüsünde değerlendirilmesi ve burada okuyan öğrencilerin de “müşteri” olarak görülmesi olduğunun ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Vakıf üniversitelerindeki tıp fakültelerinin birçoğunda altyapı ve öğretim üyeleri kadrolarında eksikler bulunduğu bilinmektedir. Tıp eğitimi ücretlerinde hiçbir şekilde fırsatçılığa izin verilmemeli, artışlar yasal sınırı aşmamalıdır. Kamu otoritesi gerekli denetimi ve kontrolleri yapmalı; vakıf üniversitelerinin yönetimleri hukuka uygun davranmalıdır.”

Muhabir: Merve Us Acıoğlu