Prostat kanseri tüm dünyada özellikle 50-70 yaş grubu erkeklerde sıklıkla ortaya çıkan bir kanser türü. Bu yaş grubundaki her 8 erkekten birinde prostat kanseri görülme olasılığı mevcut. Yakalanma olasılığı bu kadar yüksek bir kanser türü olduğu için farkındalığın oluşması amacıyla Ankara İl Sağlık Müdürlüğü de bugün Kızılay Metro İstasyonu'nda etkinlik düzenledi.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğünce, "Prostat Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında Kızılay Metro İstasyonu'nda düzenlenen etkinlikte stantlar kurularak hastalık hakkında bilgi verildi. Vatandaşlara dağıtılan broşürler sayesinde hastalık ve tedavi süreçleriyle ilgili bilgilendirme yapıldı.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Etkinlik kapsamında kurulan stantlarda, erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan, özellikle 50 yaş üzerindeki erkeklerde daha yaygın olarak ortaya çıkan prostat kanseri hakkında bilgilendirici broşürler dağıtıldı ve erken teşhisin hayati önemi vurgulandi. Ayrıca Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nden Prof. Dr. Halil Başar, vatandaşlara prostat kanseri taraması ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
YILDA 30-35 BİN ERKEK TANI ALIYOR
Başar, Türkiye'de yılda yaklaşık 30-35 bin erkeğin prostat kanseri tanısı aldığını belirterek, bu kişilerin yalnızca küçük bir kısmının doktora başvurduğunu söyledi. "Ne yazık ki prostat kanseri olan erkeklerin sadece beşte biri veya altıda biri sağlık hizmetine ulaşabiliyor. Oysa prostat kanseri, erken tanı konulduğunda tedavi edilebilen bir kanser türüdür" diyen Başar, bu konuda farkındalığın hayati olduğunu vurguladı. Erken tanının prostat kanserinde kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Başar, "Prostat kanseri erken teşhis edildiğinde, tedavi başarı oranı yüzde 90-95'e kadar çıkabilir. Uygulanabilecek pek çok tedavi seçeneğimiz var; bunlar arasında cerrahi müdahaleler, ışın tedavisi, hormon tedavisi ve yeni nesil lutesyum tedavileri gibi seçenekler yer alıyor. Hangi tedavi yönteminin seçileceği ise hasta ve doktor arasında yapılacak bir görüşmeyle belirleniyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Başar, tüm erkeklere bir çağrıda bulunarak, "Bugün kendiniz için bir iyilik yapın, PSA testinizi yaptırın" dedi.
Prostat kanseri farkındalığını artırmak ve erken teşhisin
önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen ve vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanan etkinlikte, rahim ağzı, meme ve kalın bağırsak kanserleri hakkında vatandaşlara bilgi verilerek Kanser erken teşhis tarama ve eğitim merkezlerine (KETEM) yönlendirildi.