Ebru APALAK

10 Ekim Barış Derneği, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bu sabah saat 09:15'te Ankara Ulus'ta toplandı. Kurumlar, Ankara Garı'nda vefat eden 104 vatandaşla, yaralanan 500'ün üzerinde vatandaşı andı. Vatandaşlar anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklaması yapıldı.

10 EKİM BARIŞ DERNEĞİ'NDEN KOCABIYIK: SEKİZ YIL ADALET ARAYIŞIYLA GEÇTİ

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını 10 Ekim Barış Derneği Eş Sözcüsü İshak Kocabıyık yaptı.

Kocabıyık, bombayı patlatan iki IŞİD'linin yargılandığı davada "hakikatin ortaya çıkması için çaba gösterdiklerini" vurguladı. Delillerin yok sayıldığını öne sürdü. Patlamanın olduğu alana anıt yapılması yönündeki taleplerinin karşılanmadığını hatırlattı. Sekiz yılın "devlet ve iktidarın katliamın üstünü örtme gayretiyle" geçtiğini iddia etti. Kocabıyık, "Bizim açımızdan ise adalet arayışıyla, barış isteğiyle geçti. Türkiye'de adaletin tesisinin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Savaş çığlıklarının çoğaldığı dönemlerde 'barış' diye haykırmanın nelere mal olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

"10 EKİM 2015 GAR KATLİAMI BİTMEDİ"

Katliamın sürdüğünü belirten Kocabıyık, şöyle konuştu:

"10 Ekim 2015 Gar Katliamı bitmedi. Yargılama süreciyle devam ediyor. Anıt Meydan için projelerimize izin vermemekle devam ediyor. Her yıl dönümü anmasında bize çıkarılan zorluk ve engellerle devam ediyor."

Patlamada vefat edenlerin ömürlerini kendilerine borç olarak bıraktıklarını, adalet, eşitlik ve barış mücadelesiyle bu borçlarını ödeyeceklerini ifade etti.

Anmada KESK Eş Genel Mehmet Bozgeyik, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da konuştu. CHP, Türkiye İşçi Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile Emek Partisi milletvekilleri anmaya katıldı.

"O SÜREÇ, HERHANGİ BİR SÜREÇ DEĞİLDİ"

Anmanın ardından gazetecilere konuşan CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel, katliamın sorumlularının hâlâ hesap vermediğine dikkat çekti. Katliamın Türkiye'de barış ve kardeşlik isteyen vatandaşların yüreklerine saplandığını söyledi. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. Özel, "O süreci unutmayalım. O süreç, herhangi bir süreç değildi" diyerek, patlamadan önce Türkiye'de farklı illerde meydana gelen patlamaları anımsattı.

Editör: Ezgi Bardakçı