Nursel DİLEK MANAVBAŞI
ANGİKAD Girişimci İş Kadınları Derneği’nin ev sahipliği yaptığı lansman toplantısı Ankara Divan Otel’de gerçekleştirildi. Projenin tanıtım toplantısına Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Seyit Ardıç ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı (TKKB) ve ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da katıldı. ANGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Diker, çalışmalarını “Ekonomide kadın gücüyle büyümek, güçlü bir ülke inşa etmek demektir" ilkesiyle yürüttüklerini belirtti. Diker, hazırladıkları 100 öneriyi; kadın girişimcilerin ekonomideki gücünü artırma, eğitimden istihdama kadına güçlü bir Türkiye geleceği yaratma, kadınların görünür olduğu bir toplum inşa etme, adaletli iş ortamına ulaşılması ve cam tavanların kaldırılarak kadının iş hayatında güçlendirilmesi olmak üzere 5 ana başlıkta topladıklarını bildirdi.
Diker, eğitimle kadınların bilgi ve becerilerini güçlendirirken, girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak hedeflerimizden biridir şeklinde konuştu. Kadın girişimcilerin, güçlü Türkiye anlamına geldiğini söyleyen Diker, şunları kaydetti: “Fırsat eşitliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından kadınların iş dünyasında adil ve eşit haklara erişimlerini sağlamalıyız. Kadınların işe alımlarında ve terfilerde ayrımcılığa uğramaması, ücret eşitliğinin güvence altına alınması sağlanmalı, denetimler artırılmalı. Teşvik edici politikaların ve kotaların uygulanması oldukça önemli. Kadınların haklarını savunmak ve cinsiyet eşitliği konusunda hukuki destek sunmak için özel birimlerin oluşturulmasını ve hukuki yardım hizmetlerinin güçlendirilmesini talep ediyoruz. Özellikle afet, kriz veya savaş gibi acil durumlarda etkilenme olasılığı yüksek olan kadınların daha hızlı bir şekilde toparlanabilmesi için politikaların önceden oluşturulması elzem. Fırsat eşitliği odaklı teşvikler talep ediyoruz. Krizlerden ve sosyo-kültürel eşitsizliklerden her zaman birinci derecede etkilenen kadınların, çalışma hakkından eşit şekilde yararlanması sağlanmalı. Bu alanda yapılan çalışmaların işleyişteki yetersizliği, yaptırım gücünün etkisizliği ve ihtiyacın tam olarak karşılanamadığı gerçeği yadsınamaz."
“LİNÇ ANCAK DAYANIŞMAYLA AŞILIR”
TKKB Başkanı Yılmaz ise konuşmasına, Avrupa Şampiyonu olan Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı’nı kutlayarak başladı. Yılmaz, cumhuriyetin özgür kadınlarının neler yapabileceğini bizlere bir kez daha göstermiş oldu" derken, milli takıma yönelik eleştirilere ise "Spordan dolayı linç yemediler. Bu yüzden bu linç ancak dayanışma ile aşılır" yanıtını verdi. Cumhuriyete giden yolda 100 yıl önce büyük rol oynayan kadınların, ekonomik bağımsızlığın sürdürülmesi için de ekonomik cephede görev üstlenmesinin çok kıymetli olduğuna dikkat çekti.
Kadınların tüm mecralarda etraflarındaki herkese bir şekilde katkı sağladığına ifade eden Yılmaz, kadınların gelir seviyesindeki yükselmenin, erkeklerin gelir seviyesindeki yükselmeye göre aile refahına daha fazla katkı sağladığını kaydetti.
Sürdürülebilir kalkınma, bağımsız ekonomi, üretimin devamlılığından bahsedebilmek için, kadınların toplum hayatının her safhasında yer almasının desteklenmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, Atatürk’ün kadınların üretime katılmasının önemine yönelik sözlerini hatırlattı.
Kadınların iş yaşamdaki başarıları her alanda kanıtlanmış olmasına rağmen kadın girişimci sayısında henüz istenen noktaya gelinmediğini ifade eden Halil İbrahim Yılmaz, “Ekonomisi gelişmiş bir ülke olabilmemiz ancak ve ancak kadınların hem girişimci hem de çalışan olarak iş hayatında yer almasıyla mümkündür” dedi.
Kadınlar çalışma hayatında dezavantajlı
ANGİKAD’ın hazırladığı projenin kadınların iş dünyasına katılımını teşvik yönüyle çok kıymetli olduğunu belirten ASO Başkanı Seyit Ardıç, derneğin rehberliği ve tavsiyelerinin büyük önem taşıdığına işaret etti.
ANGİKAD’ın özellikle Anadolu’da kadınlar arasında girişimcilik kültürünün ve farkındalığın yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı sürdürdüğüne değinen Ardıç, kadınların ekonomiye olan katkılarına rağmen çalışma hayatında dezavantajlı olduklarını belirtti. ASO Başkanı Ardıç, “Kadınların kaliteli sağlık ve eğitim hizmetlerine erişebildikleri, karar süreçlerine, ekonomiye, yönetime daha eşit ve daha özgür katıldıkları ülkeler, daha gelişmiş ülkelerdir” diye konuştu.