Ankara

Akçam: Ev sahibi olmak kolaylaştırılacak

Konut alımını kolaylaştırmak için yıl sonuna kadar yenilenmesi beklenen Konut Hesabı'na ilişkin konuşan ATEM Başkanı Hakan Akçam, "Haziran ayında bir açıklama yaparak BES birikimi nasıl ki kredi çekerken teminat olarak gösterilebiliyorsa konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere de aynısının uygulanabileceğini söylemiştik. Bir önerimiz daha masaya yatırıldı ve yakın zamanda uygulamaya girecek” diye konuştu.

Düşük gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmeleri için başlatılacak olan destek çalışmasına ilişkin Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam değerlendirmelerde bulundu. Konut Hesabı'na düzenli aralıklarla ödeme yapılarak ve en az 3 yıl sistemde kalmak kaydıyla yüzde 50'ye yakın devlet desteği verileceğini ifade eden Akçam, “Ev sahibi olmak için yeterli maddi imkanı olmayan vatandaşlar için uygulama çok faydalı olacak” dedi.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE BENZER UYGULAMA DEVREYE GİRECEK

Ev almanın eskiye göre çok zor olduğunu vurgu yapan Akçam çeşitli destek çalışmalarıyla bunun üstesinden gelineceğini ifade etti.

Haziran ayında yaptıkları açıklamayı hatırlatan Akçam, “Bireysel emeklilik sistemindeki formülün konut sahibi olmak için de kullanılabileceğini ifade etmiştik. Hatta tam olarak, ‘BES hesabındaki birikimin devlet katkısı olan kısmı hariç bankadan kredi çekerken teminat olarak gösterilebiliyor. Bu şekilde özellikle teminat göstermekte zorlanan katılımcılara büyük fayda sağlanması planlanıyor. Aynı uygulama neden konut kredisi çekmek isteyen tüketicilere de uygulanmasın ki? BES hesabı olanlar konut kredisi çekerken de bu şekilde teminat gösterebilir’ diye belirtmiştik” diye konuştu.

DÜŞÜK BÜTÇELİ VATANDAŞLAR EV SAHİBİ OLABİLECEK

Düşük gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmesi için başlatılan destek çalışmasının içeriğine ilişkin konuşan Akçam şunlara değindi: “Toplumu tasarrufa teşvik etmek ve konut sahibi olabilmelerini sağlamak için hükümetimiz, Konut Hesabı programını yenileme kararı aldı ve beraberinde çeşitli değişiklikler de getirerek vatandaşlarımızın lehine uygulamalar devreye girecek. Yıl sonuna kadar da Resmi Gazete’de yayımlanması planlanıyor. Özellikle düşük bütçeli vatandaşların ev almasını artırmak ana hedef olacak. Sistem Bireysel emeklilik sistemiyle benzerlikler gösteriyorken, konut hesabını açtıran vatandaş belirleyeceği düzenli aralıklarla en az 3 yıl olmak kaydıyla ödemeler yapacak. Böylelikle de yüzde 50'ye yakın devlet desteğini kazanmış olacak.”

KONUT FİYATLARININ YÜKSEKLİĞİ SATIŞLARI ETKİLİYOR

Konut satışlarında her ay gerilemenin olduğunu ifade eden Akçam, “İnşaat maliyetlerindeki artışlar ve beraberinde zorlaşan kredi şartları; vatandaşın ev sahibi olmasını, firmaların da konut satışını büyük oranda etkiliyor. Satıcı firmalar sürekli artan maliyet oranlarından dolayı konut fiyatını belirlemede güçlük yaşarken, tüketiciler de belirlenen fiyatları yüksek buluyor. Yatırımdan ziyade ev sahibi olmak için konut almak isteyenleri ise yüksek faiz oranları engelliyor” dedi.

Vatandaşların konut sahibi olması için önerilerini sunmaya devam edeceklerini belirten Akçam, “Önerilerimizin devlet kanadında cevap bulması bizi mutlu ediyor. Hem dolarizasyonun önüne geçmek hem de düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını amaçlamak kaydıyla ATEM olarak önerilerimizi resmi düzlemde de sunmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.