Ankara

Akçam: Bir önerimiz daha hayata geçiyor

Gayrimenkul işlemlerinde ödenen tapu harçlarıyla ilgili yeni bir hazırlığa geçiliyor. 1 Ekim’de Meclis’in açılmasıyla birlikte torba yasa kapsamında tapu harçlarında indirim yapılacağının gündeme alındığı ifade edildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam daha önce Gelir İdaresi Başkanlığı’na tapu harçlarının düşürülmesine yönelik başvuruda bulunduklarını ifade ederek, “Bir önerimizin daha hayata geçecek olmasına mutlu olduk” dedi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam tapu harçlarının düşürülmesine yönelik çalışmanın Meclis’in yeni yasama döneminde gündeme alacağını ifade etti. Akçam, ATEM olarak uzun süredir tapu harçlarının düşürülmesine yönelik önerilerini sık sık gündeme getirdiklerini belirterek, “Satıştan önce gayrimenkul değerlendirme uzmanlarına konutun değer tespiti yaptırılıp tapu harcı da yüzde 4’ten 1’e indirilirse tapu harcından elde edilen gelir 10 kat artar” dedi.

“PİYASA FİYATI YERİNE EMLAK BEYAN DEĞERİ KULLANILIYOR”

Tapu harçlarının çok yüksek olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Akçam, “Tapu harç bedeli hem alıcıdan hem satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında alınıyor. Tapu harçlarını yüksek bulan vatandaş alım ve satımlarda piyasa fiyatı yerine emlak beyan değeri kullanmayı tercih ediyor. Devlet yüksek harç alayım derken aslında çok düşük harç miktarı alarak bu noktada vergiden daha az kazanç sağlamış oluyor” dedi.

Normal şartlarda gayrimenkul işlemleri için ödenecek harç tutarının belediyelerin belirlediği beyan değeri üzerinden tespit edildiğini söyleyen Akçam, “Belediyenin tespit ettiği değer ile gayrimenkulün gerçek değeri arasında ise ciddi farklar oluşuyor. Burada oluşacak kayıt dışılığın giderilmesi için torba yasa teklifinde böyle bir maddenin yer alması planlanıyor. Üzerinde durulan düzenlemeye göre alıcı ve satıcıdan alınan tapu harç oranları düşürülecek. Bizim de ATEM olarak sık sık dile getirdiğimiz tam olarak buydu esasında” ifadelerini kullandı.

“TAPU HARCINDAN ELDE EDİLEN GELİR 10 KAT ARTAR”

Konuya ilişkin defalarca öneri sunduklarını hatırlatan Akçam, “Tapu harçlarındaki kayıpların önlenmesi için sunduğumuz önerilerden biri tıpkı Avrupa'da olduğu gibi gayrimenkulün satışından önce işin uzmanları tarafından değerlemesi yapılırsa ve belirlenen değer üzerinden konutun fiyatı gösterilirse sorunun çözüleceğini belirtmiştik. Aynı öneriyi yeniden tekrar etmek gerekirse satıştan önce gayrimenkul değerlendirme uzmanlarına konutun değer tespiti yaptırılıp, tapu harcı da yüzde 4’ten 1’e indirilirse, sistemin denetlenmesine önem verilip usulsüzlük yapanlara büyük yaptırımlar gelirse tapu harcından elde edilen gelir 10 kat artar. Şu da var ki taşınmaz değerlemesi ile ilgili işlemlerin yürütülmesi görevi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne yani işin ehline verilmelidir.”

“TAPUDA RAYİÇ BEDEL YERİNE GERÇEK DEĞER ÜZERİNDEN İŞLEM YAPILMALI”

Akçam sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Denetimlerin sıkı olmaması, tapu harcının yüksek olması, gayrimenkullerin gerçek değerlemelerinin uzmanlara yaptırılmaması ve tapuda rayiç bedel yerine gerçek değer üzerinden işlem yapılmamasından dolayı kimse hem konutunun gerçek değerini bilemiyor hem de özetle vergi kaçırılıyor. Bahsedilen sistemin hayata tam anlamıyla geçmesi ile hem kaçırılan vergilerin önüne geçilip vergiden daha yüksek kazanç elde edilebilir hem de her şey şeffaf düzlemde gerçekleşerek vatandaş korunmuş olur. Sonuç olarak ATEM olarak bir önerimizin daha kayda değer bulunmasına mutlu olduk.”