Aile hekimleri, performansa dayalı “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 6-10 Ocak tarihleri arasında beş gün iş bırakma eylemi yapacak. Sağlık çalışanları, bu yönetmeliğin derhal geri çekilmesini ve adil bir düzenleme yapılmasını talep ediyor.
Sahim-Sen Genel Başkanı Özlem Akarken, yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının haklarının görmezden gelinmesine ve meslek onuruna yönelik bu haksızlıklara sessiz kalamayacaklarını belirtti. Akarken yaptığı açıklamada, "Bakanlık, sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek yerine, getirdiği yeni düzenlemelerle sorunları daha da derinleştirmektedir. Performansa dayalı ödeme sistemi ve torba kanun teklifleri, sağlık çalışanlarının haklarını zedelemekte ve sağlık hizmetlerinin kalitesini tehlikeye atmaktadır. Bakanlık herhangi mağduriyet olmadığını sosyal medya hesaplarından duyurmaya devam etmekte ama yönetmelik yayınlandıktan sonra ki bordrolar hala yayınlanmamıştır" dedi.
“Üç Günlük Eylem Yeterli Olmadı, Mücadelemizi Sürdüreceğiz”
Kasım ayında üç gün süren iş bırakma eylemlerinin sonuç vermemesi üzerine Aralık ayında daha güçlü bir adım atarak beş günlük grev gerçekleştirdiklerini hatırlatan Sahim-Sen Genel Başkanı Özlem Akarken, Sağlık Bakanlığı’nın tüm çağrılara rağmen sessiz kalmaya devam ettiğini vurguladı. Akarken, “Kasım ve Aralık aylarında yaptığımız eylemler sırasında taleplerimizi net bir şekilde dile getirdik. STK lar sayısız görüşme yaptı, dosyalar sundu, önerilerimiz detaylıca aktarıldı, ancak Bakanlık taleplerimizi duymazdan geldi. Halkın sağlığını korumak ve meslek onurlarımızı savunmak adına daha güçlü adımlar atmamız gerektiğine inanıyoruz. Halk sağlığını tehdit eden bu uygulamanın tamamen kaldırılması mümkündür ve bunun için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.
"İş Güvencesi ve Emeklilik Haklarımız Zedeleniyor”
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin, sağlık çalışanlarının mesleki haklarını ve iş güvencelerini derinden zedelediğini vurgulayan Sahim-Sen Genel Başkanı Özlem Akarken, bu sistemin sağlık çalışanlarının emeğini ve özverisini hiçe sayarak ciddi eşitsizlikler yarattığını ifade etti. Akarken, “Bu yönetmelik, sağlık çalışanlarının sadece bugünkü haklarını değil, gelecekteki güvenliklerini de tehdit ediyor. Emeğimizi ve özverimizi yok sayan bu sistem, iş güvencemizi ortadan kaldırıyor ve emeklilikte güvence sağlanmasını imkânsız hale getiriyor. Hem bugünümüzü hem de yarınımızı çalan bu düzenlemeyle karşı karşıyayız” dedi.
Ayrıca, performans hedeflerinin zorlayıcı ve ulaşılmaz bir seviyeye çekilmesiyle birlikte, sağlık çalışanlarının ücretlerinin keyfi olarak düşürüldüğünü belirten Akarken, bu uygulamanın sağlık çalışanları üzerinde hem ekonomik hem de psikolojik bir baskı oluşturduğunu söyledi.