Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) Günleri  “Görüntü ve Gerçeklik” temasıyla başladı. 11-13 Nisan  tarihlerinde 9. Uluslararası Fotoğraf Sempozyumu ile 8-20 Nisan tarihleri arasında ise Uluslararası 8. Kısa Film Festivali kapsamında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve şehrin farklı kültür sanat kurumlarına yayılan etkinlikleri ile başkentli sanatseverler fotoğraf ve kısa film gösterimleri ile dolu dolu bir nisan ayı geçirecek. Başkente fotoğraf baharı yaşatacak.

Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Sabahattin Ali Konferans Salonu’nda yapılan açılış töreni ile  başlayan AFSAD Günleri’nde söyleşiler, paneller, bildiri sunumları, sergiler, kısa film yarışması, tematik kısa film gösterimleri, usta atölyeleri ve forumlarla Gerçek Bunun Neresinde? sorusunun cevabı aranacak.

AFSAD Günleri açılış töreninde AFSAD Başkanı Burcu Vardar, AFSAD Günleri Düzenleme Kurulu Başkanı Gülser Günaydın, yabancı katılımcılardan fotoğraf teorisyeni İngiliz David Bate ile sanat tarihçisi akademisyen Ali Akay açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.  Fotoğraf sanatçısı Haluk Safi ise   benliğin inşası, yaratıcılığın kaybı ve yeniden kazanımı üzerine felsefi ve sanatsal bir inceleme üzerine “Zen Rehberliğinde yaratım Süreci” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Whatsapp Image 2025 04 12 At 11.04.22 (2)

GÖRÜNTÜ VE GERÇEKLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ

AFSAD Günleri açılış töreninde konuşan AFSAD Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Vardar, tüm aya yayılan etkinliklerle  kapsamlı bir program hazırladıklarına dikkat çekerek,

“Bir sivil toplum kuruluşu olarak, fotoğraf sanatının toplumsal işlevini yerine getirme ilkesiyle kurumsallaşan Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) neredeyse yarım asırdır, ilkelerinden ödün vermeden, kararlılıkla ve emin adımlarla yolunda ilerlemeye devam etmektedir. 1977 Yılında başlayan bu yolculuğu sırasında, 1991 yılında, “kamu yararına çalışan dernek” statüsünü kazandı. AFSAD, çalışmalarını bu temel misyonla sürdürmektedir. Kamu yararı gözeterek yürüttüğümüz en önemli etkinliklerden biri de Derneğimizin düzenlediği fotoğraf sempozyumlarıdır.

AFSAD’ın 48. yılını kutladığımız bu yıl, nisan ayı boyunca “AFSAD Günleri” adıyla, çeşitli etkinlikler düzenleniyor ve “Görüntü ve Gerçeklik” temasıyla tüm aya yayılan, kapsamlı bir program gerçekleştiriyoruz. Etkinlikler arasında söyleşiler, paneller, bildiri sunumları, sergiler, kısa film festivali, tematik kısa film gösterimleri, portfolyo değerlendirmeleri, kitap imza günleri, usta atölyeleri ve forumlar yer alıyor. Dijitalleşme, Yapay Zekâ ve bunlarla yakından ilişkili olan görüntü üretimi ile gerçeklik kavramının, günümüzde sık sık gündem olduğu hepimizin malumudur. “Görüntü” ve “Gerçeklik” arasındaki ilişki, sadece felsefenin değil bilimin, sanatın ve hatta günlük yaşamımızın da temel bir sorunsalı olmuştur. Gerçeklik, algılarımızın ötesinde, mutlak bir hakikati mi ifade eder? Yoksa görüntüler, gerçeği şekillendiren birer aracı mıdır?

Whatsapp Image 2025 04 12 At 11.04.23 (1)

Teknolojinin hayatımızla entegre olduğu günümüzde, bu sorular daha da karmaşık bir hal aldı. 11, 12, 13 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleşecek Uluslararası 9. Fotoğraf Sempozyumu’nda “Görüntü ve Gerçeklik” ana temasıyla “Gerçeklik Bunun Neresinde?” sorusuna cevap arayacağız. “Geleneksel ile Çağdaş Anlatım Arasında Teknoloji; Gündelik Hayat; Profesyonel Alan; Yapay Zekâ; NFT; Yeni Yapay Görüntüler” başlıklarını hem panellerde hem de serbest bildirilerde tartışacağız. Sempozyum’un “görüntü” ile “gerçeklik” arasındaki bu iç içe geçmiş bağlarını çözümlemek için, sizlere farklı bakış açıları sunacağına inanıyoruz. Sempozyum’da, 12 farklı ülkeden, yerli ve yabancı 47 konuğu ağırlıyoruz. Bu üç gün boyunca, alanında isim yapmış, konusunda uzman akademisyen, sosyolog, küratör, yazar, sanat tarihçisi, sanatçı ve fotoğraf sanatçılarıyla önemli konuları gündeme getiriyor olacağız.

AFSAD Uluslararası 9. Fotoğraf Sempozyumu’nun amaç ve hedefleri doğrultusunda başarıya ulaşması için, Sempozyum’a katılan ve bildiri sunan tüm yabancı ve yerli konuklarımıza, Sempozyum’u, izleyen tüm katılımcılarımıza, Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Gülser Günaydın’ın şahsında özveri ve itina ile çalışan ekip arkadaşlarıma, organizasyonda görev alan tüm üyelerimize, AFSAD Yönetim Kuruluna, desteğini esirgemeyen Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’e ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ekibine, British Council Ekibine, Goethe Enstitüsü’ne, Fransız Kültür Merkezi’ne, Medicana Hastanesine, sponsorlarımıza ve Sempozyuma destek olan tüm kuruluş ve kişilere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2025 04 12 At 11.04.22 (3)

“ARTIK FOTOĞRAFIN KENDİ TARİHİNİ KEŞFETME ZAMANI”

AFSAD Günleri Düzenleme Kurulu Başkanı Gülser Günaydın ise fotoğrafın artık daha erişilebilir olduğuna vurgu yaparak,

“Bugün çekilen çoğu fotoğraf internette paylaşılıyor. Ücretsiz veya ücretli platformlar, amatör fotoğrafçılığı şekillendiriyor. 2000’lerden bu yana internet, devasa bir küresel aile albümüne dönüştü. Cep telefonları, kolay paylaşım… Fotoğraf daha erişilebilir ama bu, onun büyüsünü azaltıyor olabilir mi? Yine de bu dönüşümler bize tek bir şeyi kanıtlıyor: Fotoğraf, yeniden doğabilen bir araçtır. Kabuğu değiştikçe, fotoğrafın kendisi de gençliğini ve çağdaşlığını koruyor. Belki de artık fotoğrafın kendi tarihini keşfetme zamanı. Kendini sorgulama, geleneksel kullanımları dönüştürme, diğer disiplinlerle ilişki kurma zamanı… 150 yılı aşkın bir süredir, fotoğrafın temel görevi dünyayı belgelemekti. Ama artık daha bağımsız, daha özerk. Ve belki de bu bizi endişelendirmeli… Artık gerçeği bize kim anlatacak? Bu sempozyumda, sanatsal pratikler yoluyla fotoğrafın hayatımızdaki etkilerini anlamaya çalışacağız. Beş panel oturumu ve birçok sözlü sunum dinleyeceğiz. Umarız buradan yeni fikirlerle, yeni sorularla ayrılırız” diye konuştu.

Günaydın, Fotoğraflarda hâlâ ikna edici bir gerçeklik bulabilir miyiz? sorusunu sorarak,  konuşmasını Amerikalı sanat eleştirmeni Hal Foster’ın, “Sanatçı artık sanat objesi üreticisi değil, anlamların yöneticisi olmalıdır. Seyirci ise pasif alıcı değil, aktif bir okuyucu…” sözleriyle tamamladı.

Whatsapp Image 2025 04 12 At 11.04.23 (3)

AFSAD Günleri Programı Şöyle;

1.Gün

Görüntü ve Gerçeklik/Gerçek Bunun

Neresinde?

Saat: 15.00

Koan Film Gösterimi, Andrzej P. Florkowski

Inverso Mundus Video Gösterimi, Aes+F, Tatiana

Arzamasova

Zen Rehberliğinde Yaratım Süreci, Haluk Safi

Saat: 19.30

Açılış Konuşmaları/Keynote Speech

Burcu Vardar/Afsad Yk. Başkanı

Gülser Günaydın/Sempozyum Kurulu Başkanı

David Bate

Ali Akay

2.Gün

Saat: 09.00

Bildiriler

Gülay Acar Göktepe, Şirin Gazialem, Hüseyin Yılmaz

Saat: 10.30

Panel 1

Geleneksel Ve Çağdaş Anlatım Arasında Teknoloji,

Fotoğraf, Diğer Görüntüler Ve Gerçeklik Arayışı

Panelistler

David Bate, Ali Akay, Tansel Türkdoğan, Marc Prüst,

Nuno Ricou Salgado

Moderatör: Haluk Safi

Saat: 13.30

Panel 2

Gündelik Hayat, Teknoloji Ve Fotoğraf, Görüntü Ve

Gerçeklik

Panelistler

Mindaugas Kavaliauskas, Orhan Cem Çetin, Besim

Can Zırh, Gülsüm Depeli, Krzysztof Candrowicz

Moderatör: Oğuz Karakütük

Saat: 16.00

Bildiriler

Silva Bingaz, Rıfat Şahiner, Fırat Arapoğlu

Saat: 17.30

Panel 3

Profesyonel Alan, Teknoloji Ve Fotoğraf, Görüntü Ve

Gerçeklik

(Sanatçılar, Haber Fotoğrafçılığı, Arşiv Çalışmaları,

Magazin)

Panelistler

Tatiana Arzamasova, Lev Rvzovich (Aes+F), Ahmet

Sel, Murat Germen, Nadir Buçan,

Ali Saltan

Moderatör: Gülser Günaydın

3.Gün

Saat: 09.00

Bildiriler

Eren Görgülü, Cemre Yeşil Gönenli, Hülya Toksöz

Şahiner

Saat: 10.30

Panel 4

Kuramsal Alan, Teknoloji Ve Fotoğraf, Görüntü Ve

Gerçeklik

(Küratörler, Müzeler, Festivaller, Büyük

Organizasyonlar, Akademi)

Panelistler

Andreas Muellerpohle, Véronique Souben, Vangelis

Ioakimidis, Daniel Blochwitz, William Alexander

Ewing, Farah Alakbarli

Moderatör: Murat Germen

Saat: 13.30

Panel 5

Fotoğraf Mı Değil Mi? Ai, Nft, Yapay Görüntüler, Bizi

Neler Bekliyor?

Panelistler

Eva Fisli, Bager Akbay, İrem Çoban, Onur Tatar, Ege

Kanar, Melih Özbek

Moderatör: Orhan Cem Çetin

Bildiriler

Saat: 16.00

Civilisation, William A. Ewing

Saat:17.00

Ozan Yavuz, Süleyman Dodi Dündar, Sibel Aktaş,

Bekir Kıraç, İbrahim Göğer

Esra Oskay, Hatice Öktem Kılıçaslan, Irmak Soldamlı,

Bekir Yeşiltaş,

Muhabir: Hatice GÜREL