Ekonomi

Abonelik hizmetlerinde tasarım tuzağına dikkat

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, abonelik hizmetlerine ilişkin tasarım tuzaklarına dikkat çekti. Kurul, 10 Eylül 2024 tarihli toplantısında 144 dosyadan 118’ini mevzuata aykırı buldu. Söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası uyguladı.

Bakanlığın sitesinde yer alan bilgiye göre, Kurul’un ana gündemi “karanlık ticari tasarımlar” olarak bilinen tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte ticari tasarımlar oluşturdu. Karanlık ticari tasarımlar, çoğunlukla çevrimiçi kullanıcı ara yüzlerinde bulunan ve tüketicileri genellikle çıkarlarına en uygun olmayan seçimleri yapmaya yönlendiren, aldatan, zorlayan veya manipüle eden uygulamalar olarak tanımlanıyor.

Bu kapsamda Kurul, tüketicilere önceden seçili olarak sunulan bazı abonelik paketleri ya da bunlara bağlı ek hizmetler, güncellenen üyelik sözleşmelerinde kabul etme seçeneğinin reddetme seçeneğine göre daha çok vurgulanması gibi manipülatif unsurları değerlendirdi. Ayrıca, tüketicilerin istedikleri abonelik paketini yükseltmeden satın alma işlemini tamamlamalarını zorlaştıran arayüz tasarımlarının kullanılması gibi uygulamaları ele aldı.

Bu çerçevede Reklam Kurulu yılın dokuz aylık döneminde toplam bin 340 adet dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulundu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen bin 173 adet dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası uygulandı.

Fotoğraf: AA