Ekonomi

ABD’ye hava kargo ile balık ihracı

Türkiye, ABD pazarında 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için Amerikalı şeflerle iş birliklerini artırmak amacıyla ABD'li şeflerin Türk genç şeflerle mutfağa girmesini sağlamaya çalışırken, bir yandan da ABD’ye Türk Hava Yolları Kargo ile taze balık ihracatını hızlandırmaya çalışıyor.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, ABD’ye Türk Hava Yolları Kargo ile taze balık ihracatının hız kazandığını söyledi. “Levrek ve çipurada Avrupa birincisiyiz” diyen Girit, “ABD’ye ihracatta da levrek ve çipura öne çıkıyor. Son dönemde Türk somonu ihraç etmeye başladık. Peynir ürünlerimiz yöresel marketlerde raflarda yerini alıyor. Düzenli olarak bal ve yumurta ihraç eder hale geldik. Protein esaslı beslenme obeziteyi engelliyor. Ürünlerimizin içindeki değerli yağ asitleri beyin fonksiyonlarına direkt katkı sağlıyor ve akıllı nesillerin yetişmesini sağlıyor” değerlendirmesi yaptı.

Amerikalı şefler, Türk genç şeflerle mutfağa girdi

Ege İhracatçı Birlikleri’nce ABD’ye gıda ihracatını artırmak için 5 yıldır sürdürülen Turkish Tastes TURQUALITY Projesi kapsamında Amerikalı şefler Reimund Pitz ve Jay Marshall, Yaşar Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileriyle mutfağa girdi.

Etkinlikte konuşan Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel, Turkish Tastes Projesi’nin ikinci fazının hayata geçtiğini, Akdeniz mutfağının ürünlerini sunan Türk gıda sektörünün ABD pazarında ticarileşme aşamasına geldiğini kaydetti. Amerikalılara, “Ne yemek yaparsanız yapın Türk ürünlerini kullanarak yapın” mesajı verdiklerini dile getiren Gürel, “Türk kekiğini, balığını, hububatını, kuru meyvelerini, zeytin ve zeytinyağlarını, meyve sebzelerini, yumurtasını kullanmalarını istiyoruz. 5 yıldır bu amaçla başarılı bir proje yürütüyoruz. Üniversitelerle, şeflerle güzel iş birlikleri yaptık. 2018 yılında ABD’ye gıda ihracatımız 708 milyon dolar iken 2023 yılı sonunda 1 milyar 712 milyon dolara ulaştık. Bu başarıda Turkish Tastes projemizin payı büyük” şeklinde konuştu.