Şemsetdin Hancı binayı ilk kez Ankara’nın tanınan mimarlarından Tezcan Karakuş Candan’a gezdirirken, yerleşke içerisinde yer alan tarihi binanın tescilli kültür varlığı olduğu bilgisini verdi.
İş insanı Şemsetdin Hancı, yerleşkenin tıpkı Saraçoğlu Mahallesi ve Ulucanlar Cezaevi fikrinde olduğu gibi proje yarışması düzenleyip alternatif projeleri değerlendirebileceklerini kaydetti.
“10 KAT İZNİ VERSELER BİLE BEN 10 KAT YAPMAM”
Candan’ın “Peki bu yerleşkede ne olacak” sorusuna da Hancı, “Hastane olmaz, okul olmaz, konut olmaz” sözleri ile tarihi binanın hizmet amaçlı kullanılmayacağını belirtti. Ayrıca, işletmeciye kiraya vermeden kendilerinin koordine edeceği bir yapım ve işletme öngördüklerini ifade eden Şemsetdin Hancı, “Yüksek yapılaşma yapmayacağız. 10 kat izni verseler bile ben 10 kat yapmam. Burası büyükelçiliklerin olduğu yer, yükseklik de belli, imar haklarına bakacağız” değerlendirmesi yaptı.
Mimar Tezcan Karakuş Candan gezi ile ilgili yazısında yaptığı değerlendirmede “ABD yerleşkesi imar planlarında büyükelçilik alanı olarak işlendiği için bir plan değişikliği yapmak zorunluluk. Bu süreçte emsal artırımı ve kat yüksekliği gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. ABD Büyükelçiliği yerleşkesi, yüksek yoğunluklu Sanayi Odası’nın karşısında, İş Bankası binasının çaprazında bulunuyor. Bu da Ankaralıların imar değişikliği sürecini yakından takip etmesi gereken bir süreci işaret ediyor” dedi.