36 Ay Taksitle Mont

Halimizi arz etmek için kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir haldeyiz, adeta bir kara deliğin içine düştük ya da bir bataklığa… Debelendikçe daha çok batıyoruz. Öyle bir umutsuzluk var ki, iktidarı ana muhalefeti hiç fark etmiyor.

Anlamsızlık içindeyiz… Meclis sadece mesai yapıyor, meslek odalarının hiçbir bilimsel itirazı dikkate alınmıyor. Bürokratik tecrübeler, liyakatsız güruh karşısında alay konusu bile olabiliyor. Gazeteler kağıt israfına dönüştü; gazetecinin haber kovaladığı günlerden haberin gazetecilerin peşinden koştuğu fakat bir türlü yakalayamadığı bir medya hayatıyla karartılmış gerçekler içinde doğruyu bulmaya çalıyoruz. Anlı şanlı sendikalar işlevsiz, sivil toplum örgütleri suskun, çaresiz… Uğruna ölümlerin göze alındığı davalar hiçleşmiş…

İmkanını bulan son sürat ülkeden kaçıyor, kalamayan yoksulluk, sefalet, borç içinde yüzüyor ve adaletsizliğin pençesinde kıvranıyor.

Türkiye'nin halini ben hep Güney Ekspres'inde yolculuk yapılmasına benzetirim. Hiç o kadersizliği yaşadığınız oldu mu?

Ankara'dan binip de Van'a kadar uzanan yolculuğun eziyetini çektiniz mi? Öylesine ağırdır ki o yolculuk, trenden indiğinizde en az bir hafta etkisini üzerinizden atamazsınız. Ülkenin hali pür melali en iyi Güney Ekspresi'nde, Doğu Ekspresi'nde ortaya çıkar. Nazım Hikmet'in 'memleketimden insan manzaraları' en iyi bu trenlerde görülür.

Ne kalkışı saatindedir ne varışı planlandığı gibidir. Rötarı göze alırsınız ama öngörülerinizi kat be kat aşan tehirlerle hayatınız zehir olur. Yolculuk bittiğinde kendinizi falakadan geçirilmiş gibi hissedersiniz.

Türkiye'de yaşamak da öyle değil mi? Her gün yatağımızdan dövülmüş gibi kalkıyoruz, trenin nereye gideceği belirsiz, plan yapmak imkansız, hayal kurmak anlamsız…

Biz savaşta mıyız? Çok büyük kıtlık, afetler mi yaşadık? Büyük depremler mi atlattık? Kaçıncı dünya savaşının içine düştük de kendimizi böyle yıkılmış, ezilmiş hissediyoruz.

Bu nasıl bir yoksulluktur ki, elektrik düğmesine basmaktan korkuyor, buzdolabı fişlerini çekiyoruz?

Bir montun 36 ay taksitle alınabildiği ülke nasıl bir ülkedir?

Biri izah etsin Allah aşkına…