Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 yıllık planlama dönemi sonunda; büyükbaş hayvan varlığını 16,6 milyondan 17,7 milyon başa, küçükbaş hayvan varlığını 52,4 milyondan 61,1 milyon başa, kanatlı eti üretimini ise 2,5 milyon tondan 2,6 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Yumaklı, “Planlama dönemi sonunda et ithalatını ülke gündeminden çıkaracağız” dedi.

Bakanlığının 2025 yılı bütçe görüşmelerinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Bakan Yumaklı, 2050’de dünya yüzde 70 daha fazla gıdaya, yüzde 15 daha fazla tarımsal suya ihtiyaç duyacağını söyledi.

Dünyada güçlü bir demografik değişimin yaşandığını, özellikle kırsal alanda önemli sosyal dönüşümler gerçekleştiğini belirten Yumaklı, “Son 50 yılda kırdan kente göç devam etmiş olup, kentleşme oranı yüzde 37’den yüzde 50’nin üzerine çıkmıştır” dedi.

Konuşmasında dünyada tarım nüfusunun yaşlandığını, tarımsal iş gücünün sahip olması gereken kabiliyetlerin de yaşanan teknolojik ve dijital dönüşümle farklılaştığını anlatan Bakan Yumaklı, “Tüm bu gelişmeler tarımsal üretim üzerindeki baskıyı artırmaktadır. Son 50 yılda, dünya nüfusu iki katına çıkarak 8 milyarı geçmiştir. Nüfusun 2050’li yıllarda 10 milyara ulaşması, bu nüfusun yüzde 65’inden fazlasının da kentsel alanlarda yaşaması beklenmektedir. Bu nedenle, yüzde 70 daha fazla gıdaya, yüzde 15 daha fazla tarımsal suya ihtiyaç duyulacaktır” değerlendirmesi yaptı.

2023 yılında yasal temeller atılan Üretim Planlaması sürecini geçtiğimiz yılbaşı itibarıyla başlatıldığını kaydeden Yumaklı, “Kaynakların etkin kullanımını, yeterliliğin yanı sıra verim ve kalitenin artırılmasını önceleyerek, iklim değişikliğine uyumlu, yönlendirici ve öngörülebilir bir yaklaşım ortaya koyduk. Artık hangi stratejik ürünün, nerede ve ne kadar üretileceğini planlıyoruz. 81 ilimizde üretici birlikleri, ziraat odaları, ticaret borsaları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve ilgili kamu kurumlarından oluşan Teknik Komitelerin yürüttüğü katılımcı bir anlayışla hayata geçirdik. Böylece, 2024 üretim yılında kayıtlı üretici sayısında yüzde 4,1 ve tarımsal alanda yüzde 5,5 artış sağladık. Hedefimiz kayıtlılık oranını yüzde 100’e çıkarmaktır” diye konuştu.

Bitkisel üretimde; dikili alanlar hariç, toplam üretim alanının (20,2 milyon ha) yüzde 77’sini oluşturan (15,6 milyon ha) 13 ürünü ve yem bitkilerini planlama kapsamına dâhil ettik” diyen Yumaklı, “2025-2027 yıllarını kapsayacak bitkisel üretim planlamasıyla; son beş yılda ortalama; 35 milyon ton olan hububat üretimini 39,5 milyon tona, 1,2 milyon ton olan baklagil üretimini 1,4 milyon tona, 4,6 milyon ton olan yağlı tohumlu bitkiler üretimini ise 5,6 milyon tona ulaştırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

3 yıllık planlama dönemi sonunda; Büyükbaş hayvan varlığını 16,6 milyondan 17,7 milyon başa, küçükbaş hayvan varlığını 52,4 milyondan 61,1 milyon başa, kanatlı eti üretimini ise 2,5 milyon tondan 2,6 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Yumaklı, “Planlama dönemi sonunda et ithalatını ülke gündeminden çıkaracağız” dedi.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU