Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) İbrahim Ömer Gönül zirvede yaptığı konuşmada zirvenin piyasaların en önemli altyapı kuruluşlarından biri olan Merkezi Saklama Kuruluşlarının (CSD) faaliyetlerini fintech gelişmeleri çerçevesinin değerlendirilmesini sağlayacağı söyledi.
3 yılda 146 şirket 120 milyar lira fon topladı
Gönül, Türkiye sermaye piyasalarının büyüklüğüne ilişkin de şu verileri paylaştı:
“Son birkaç yılda halka arz edilen şirket sayısı, piyasadan sağlanan fon tutarı ve yatırımcı sayısı itibarıyla tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmış. 2021 yılında 52, 2022 yılında 40 ve 2023 yılında 54 şirket ilk defa borsada işlem görmeye başladı. Söz konusu 3 yıllık süreçte halka arz olan 146 şirket piyasadan toplamda 120 milyar TL fon temin etti. 2024 yılına geldiğinde ise 9 aylık dönemde toplamda 30 şirket borsaya açılmış ve piyasadan 54 milyar lira kaynak temin etti. Borsadaki yatırımcı sayısı bu süreçte 8,7 milyona ulaşarak tarihi zirveleri görürken, Kurulumuzun görev ve sorumluluk alanında 624 adet halka açık şirketi bulunmaktadır. Bunların 569’u borsada işlem görmekte ve bu şirketlerin piyasa değeri yaklaşık 13,1 trilyon lira seviyesindedir. Kurumsal yatırımcı sayısı, portföy yönetim şirketleri ve fon büyüklükleri açısından da son yıllarda önemli değişimler yaşanmıştır. Halihazırda 65 adet portföy yönetim şirketi 4,9 trilyon lira büyüklüğünde fonu yönetmektedir.”
Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) uluslararası merkezi saklama kurumları ile açtığı karşılıklı hesaplar ile yabancı yatırımcıların saklama ihtiyaçlarına cevap verdiğini anlatan Gönül, bu yılın temmuz ayında Kripto Kanunu’nun yürürlüğe girdiğini kaydetti. Gönül, konuyla ilgili çalışmalarda MKK’nın, kripto varlık hizmet sağlayıcıları için gerekli altyapıyı sağlama çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.