Bolu Kartalkaya'daki yangın nedeniyle 78 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi üzerine açıklamada bulunarak ihmallerin altını çizdi. Yangının bu denli büyümesinin temel nedeninin basit ama hayati önlemlerin alınmaması olduğunu ifade eden Rızvanoğlu, yalnızca 200 TL gibi bir maliyeti olan duman dedektörlerinin otelde bulunmamasının onlarca can kaybına yol açtığını vurguladı. Ayrıca Türkiye'deki yangın güvenliği mevzuatındaki eksikliklere dikkat çekerek, mevcut yönetmeliklerin eski binalarda yangın önlemlerini zorunlu kılmamasının milyonlarca insanı tehlikeye attığını söyledi. Rızvanoğlu, bu konuda verdiği soru önergesinin dikkate alınmaması nedeniyle bu trajedinin yaşandığını hatırlatarak, iktidara acil önlemler alma çağrısında bulundu.

BU FELAKET ÖNLENEBİLİRDİ

Rızvanoğlu, yangının önlenebilir bir felaket olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Bolu Kartalkaya’da hepimizi derinden etkileyen bir felaket yaşandı. 238 kişinin bulunduğu bir otelde çıkan yangında ne yazık ki 78 vatandaşımız hayatını kaybetti, 51 kişi yaralandı. Yaralılarımızdan birinin durumu hâlâ kritik. Bu büyük kayıp hepimizi derin bir üzüntüye boğdu. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ama aynı zaman da çok da kızgınım. Şunu unutmayalım ki, bu felaketin önlenmesi mümkün olabilirdi." 

220 TL'LİK BİR ÖNLEMLE BU KAYBIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİRDİ

Yangının bu kadar büyük bir trajediye dönüşmesinin temel nedeninin basit ama hayati bir önlemin alınmaması olduğunu belirten Rızvanoğlu, şu ifadeleri kullandı: 

"Yangının bu kadar büyümesine ve onlarca canın yitirilmesine yol açan temel neden, basit ama hayati bir önlemin alınmamış olmasıydı: duman dedektörleri. Şu elimde gördüğünüz duman dedektörünün fiyatı yalnızca 200 TL. Ucuz, küçük ama işlevi çok büyük olan bu cihaz, bir felaketin önüne geçebilirdi. Otel odalarına ve koridorlarına yerleştirilen bu dedektörler sayesinde yangın alarmı zamanında devreye girebilir, çıkan alarm sesini duyan herkes güvenle tahliye edilebilirdi. Ne yazık ki bu önlem alınmadığı için 78 insanımız hayatını kaybetti." 

"YANGIN MEVZUATINDA CİDDİ EKSİKLİKLER VAR"

Türkiye’deki yangın güvenliği mevzuatındaki yetersizliklere dikkat çeken Rızvanoğlu, özellikle eski binaların büyük bir risk oluşturduğunu belirtti:  "Bu acı olaydan ders almalıyız. Türkiye'de, özellikle eski binaların yoğun olduğu şehirlerde ciddi bir risk bulunuyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’teki ‘mevcut yapı’ tanımı, eski binaların yangın güvenliği tedbirlerini zorunlu hale getirmiyor. Ne yazık ki bu durum, milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atıyor. Ancak bu felaketi önlemek için elimizde etkili bir çözüm var: duman dedektörlerini hem evlerimize hem işyerlerimize yerleştirmek… Uygun maliyetli ve kolay temin edilebilir bu cihazlar, binlerce hayat kurtarabilir. Amerika gibi birçok ülkede bu cihazların kullanımı zorunlu. Türkiye’de de benzer bir düzenleme artık hayata geçirilmelidir." 
Amerika gibi birçok ülkede duman dedektörlerinin kullanımı zorunluyken, Türkiye’de hâlâ bu yönde bir düzenlemenin bulunmamasının ihmallerin en önemli nedeni olduğunu söyledi. 

"DAHA GÜVENLİ BİR TÜRKİYE İÇİN ADIM ATILMALI"

Geçtiğimiz yıl duman dedektörlerinin zorunlu hale getirilmesi ve yangın yönetmeliğinin güncellenmesi için bir soru önergesi verdiğini hatırlatan Rızvanoğlu, şu açıklamayı yaptı:  “Bugün 78 vatandaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşarken, bir yandan da bu kayıpların tekrarlanmaması için sorumluluk almamız gerektiğini biliyoruz. Bu acı olay, ihmallerin ve eksikliklerin nelere mal olabileceğini bize bir kez daha hatırlattı. Artık daha güvenli bir Türkiye için somut adımlar atmanın zamanı geldi. Geçen yıl 5 Haziran tarihinde verdiğim soru önergesinde, hem duman dedektörlerinin zorunlu hale getirilmesini hem de yangın yönetmeliğinin güncellenmesini gündeme getirmiştim. Eğer o gün bizi dinleseydiniz ve bu işi zorunlu kılsaydınız bugün bu insanlar ölmeyecekti.”

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI