Nursel DİLEK MANAVBAŞI

Anavatanı Çin olan, zararlı gal arısı daha sonra Japonya sonra da ABD’de görüldü. Türkiye’de ise ilk defa 2014 yılında Yalova’da tespit edildi. Yalova’nın ardından da İzmit, İstanbul, Bursa, Zonguldak derken birçok ilde katil gal arılarıyla mücadele sürüyor. Türkiye’de son zamanlarda görülen gal arıları en etkili doğal düşman olduğu biliniyor.  Zararlı gal arılarının tek konutçusu ise kestane ağaçları.  Kestane Balı, özellikle Doğu ve Batı Karadeniz Bölgesindeki arıcılarımızın çok ciddi geçim kapısı durumundaydı. Gal arısı kestane ağaçlarının tomurcuklarına yerleşerek, çiçek açmasını engelliyor.

Zamanla kestane ağaçlarının kurumasına da neden oluyor. Ziya Şahin ülkemizin kestane balı ihtiyacının tamamını karşılandığını hatta 3-4 yıl önceki verimlerimize baktığımızda dışarıya çok az da olsa ihraç edecek konuma geldiğimize dikkat çekiyor. 2021 yılından bu tarafa kestanelerde gözüken kestane gal arısı ve kestane dal kanseri yüzünden 2-3 yıldır bal üretiminde yüzde 60-70’lere varan bir düşüş yaşadığını belirterek yaşanan mağduriyeti şöyle anlatıyor: “Bu bölgelerdeki genç neslinde arıcılığa olan güvenleri ve geleceğe olan bakış açıları gerçekten değişmişti. Bölgedeki arıcılarımız çok ciddi mağduriyet içerisindedir. Mağdur olmalarının en temel nedeni de kestane dal kanseri, kestane gal arısı ve bölgesel arıcılık yapmaları. Bu bölgeler için de kestane, akasya ve ıhlamur balı olmazsa olmazlarımızdandır.”

TALEPLERİMİZ KARŞILIKSIZ KALMADI

TAB Başkanı Ziya Şahin Orman Genel Müdürlüğü’ne konuyla ilgili yıllık programlar yapılmasını talep ettiklerini ifade ederek taleplerin karşılıksız kalmadığını belirtti: “Bölgelerimizin en ücra köşesine varıncaya kadar kestane ağaçlarımız konusunda duyarlılık gösterilmesini talep ediyoruz. Bu taleplerimiz karşılıksız kalmıyor.  Bakanlığın, gal arısının düşman böceğini ürettiğini ve onu kestane orman alanlarımıza saldığını biliyoruz.  Şunu da biliyoruz; 2030 yılına kadar planlama yaptıklarını ve 2030 yılında kestane gal arısı ile ilgili sorunun tamamen çözüleceği ifade ediliyor. Tabi bu da zaman alıyor. Biz de bu durumu normal karşılıyoruz. 

Ülkemizin hangi köşesinde olursa olsun arıcılarımızın sahadaki mağduriyetlerini, bakanlıkla istişarelerde çözüm önerilerinde bulunarak çözüm arayışlarındayız.”

Editör: Ezgi Bardakçı